Hoogstambrigade


De Hoogstambrigade Schuytgraaf houdt zich bezig met het onderhouden van fruitbomen in de wijk Schuytgraaf. Sinds 2007 zijn wij als vrijwillersgroep gestart nadat er in Schuytgraaf gratis fruitbomen werden uitgedeeld aan de bewoners.

Fruitbomen vragen om intensief en jaarlijks onderhoud dit wordt echter niet door de gemeente Arnhem gedaan omdat het arbeidsintensief en daardoor te kostbaar is.
Via Landschapsbeheer Gelderland zijn bewoners benaderd om een cursus te volgen om daarna zelf aan de slag te gaan.

Het doel

Het doel was om hoogstamfruitbomen uit het oude cultuurlandschap op kleine schaal weer terug bij de mensen te brengen.
Er zijn sinds die tijd op een aantal plaatsen in Schuytgraaf bongerds of boomgaarden aangelegd zoals bij zorgboerderij De Buitenplaats, De Speelgaard, De Smidsveste en het Fruitbos.
Ook staat er een nieuw boomgaard bij De Waarden langs de Metamorfosenallee in de planning.
Gedurende het jaar worden een aantal activiteiten georganiseerd om met vrijwilligers en bewoners samen het onderhoud uit te voeren.
Deze activiteiten in het snoei seizoen vinden voornamelijk plaats in de periode van oktober tot februari. Gedurende deze maanden wordt het fruit geoogst en vindt het snoeien van de plaats als de sapstromen van de bomen tot stilstand zijn gekomen. Het fruit dat wordt geoogst is voor iedereen in de wijk en mag vrij worden geplukt.

Wil je helpen?

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom en krijgen instructie hoe met een fruitboom om te gaan. Handig als mensen zelf een fruitboom in de tuin hebben staan maar niet weten hoe deze te onderhouden. Vul onderstaand je gegevens in en we nemen contact met je op!
Voor algemene informatie over vrijwilligerswerk, landschap en cultuur kunt u terecht bij Landschapsbeheer Gelderland te Rozendaal.
Wij zijn te volgen via Facebook: Hoogstambrigade Schuytgraaf
Wij zijn te bereiken op: hoogstambrigade@inSchuytgraaf.nl
Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen