Wij zijn Schuytgraaf

De laatste verhalen vind je in Wij zijn Schuytgraaf, met interviews van verschillende mensen uit Schuytgraaf.

‘Schuytgraaf is vooral heel leuk voor kinderen’

Maarten van Kesteren is al 10 jaar bewoner van de buurt Parklane en woont hier samen met zijn vrouw, dochter en zoon. “De wijk is kindvriendelijk, er wonen veel leeftijdsgenootjes en ze spelen nog lekker veel buiten. De kinderen kunnen naar school lopen zonder dat ze een drukke weg over moeten steken. Verder is Schuytgraaf heel praktisch. De snelweg en stad liggen in de buurt en voor de dagelijkse boodschappen is er het winkelcentrum. Mijn zoontje voetbalt bij de Arnhemse Boys. Als ik op tijd thuis ben help ik graag met trainingen geven. Het is erg leuk om die kleine meiden en jongens te zien voetballen en een bijdrage te mogen leveren aan dat plezier. Verder voetbal ik in een vriendenteam en ik vind het heerlijk om hard te lopen. Ik zit veel in de auto of op kantoor, dus een beetje bewegen daarnaast vind ik wel lekker.”

Maarten is zelf opgegroeid in Cuijk. Daarna volgde hij een hbo-opleiding in Arnhem waar hij ook zijn huidige vrouw heeft ontmoet. “Vervolgens hebben jongens tijdens mijn studie op de Universiteit in Nijmegen mij overgehaald om in Arnhem te komen voetballen. Daarna ben ik niet meer uit Arnhem weg gegaan. Wat beter kan in Schuytgraaf? Er zijn wel wat weinig voetbalveldjes in de wijk. Mijn zoon is net 7 jaar die laat ik niet alleen naar de Arnhemse Boys fietsen met zijn vriendjes. In de wijk zijn er wel speeltuintjes met glijbanen etc. voor de allerkleinste, maar daar kunnen zij niet in voetballen. Ze worden gedwongen op straat te voetballen, met alle risico’s van dien. Een klein voetbalveldje met 2 goals en een hek (i.v.m. hondenpoep) is voldoende.” Maarten heeft een eigen bedrijf ‘Jungle IT & Organization’. “Als interimmanager help ik organisaties bij het optimaliseren en herstructureren van hun IT-dienstverlening om deze uiteindelijk beter aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van de klanten. Ik geef lezingen op congressen en seminars, en heb het format ‘Buurten bij de gebruiker’ ontwikkeld. IT-professionals komen die dag letterlijk over de vloer bij de (eind)gebruikers en gaan met hen het dienstverleningsgesprek aan om direct verbeteringen te realiseren.”

 

 

 

 

‘Ik vind het mooi om te zien dat mensen in deze wijk nog wel voor elkaar klaar staan’

Esther Karsijns woont met haar man Mario en hun twee zonen van 10 en 12 jaar in de buurt Bloesemgaerd. Ze zijn daar alweer 12 jaar geleden komen wonen.

Esther komt niet uit Arnhem. “Voordat ik hier kwam wonen, woonden we in Oss waar ik ook werk. We wilden graag een groter huis en omdat mijn man in Arnhem werkte, zijn we gaan kijken in Oss en Arnhem. Toen we het grote nieuwbouwproject Schuytgraaf zagen, zijn we daar actief verder gaan kijken, omdat dit ons een erg leuke wijk leek te worden”.

Het wonen in Schuytgraaf bevalt Esther erg goed. “We wonen in een straat met 9 huizen en hebben erg leuk contact met iedereen. Het is echt een gezellige straat met kinderen in dezelfde leeftijd als onze kinderen. Hierdoor hebben ook de kinderen het erg gezellig in de straat. Omdat het een doodlopende straat is kunnen kinderen ook heerlijk op straat spelen zonder gevaar voor verkeer. Ook geniet ik erg van het winkelcentrum, waar we lang op hebben gewacht”.

Esther vindt het wonen in Schuytgraaf erg fijn en eigenlijk heeft ze geen punten die verbeterd zouden  moeten worden. Wel vindt ze dat er op facebook enorm geklaagd wordt over Schutgraaf. “Er wordt geklaagd over van alles en nog wat, wat niet goed zou zijn aan de wijk, zonder dat die mensen echt actie ondernemer om verandering te weeg te brengen. Uit al die berichten zou je bijna afleiden alsof het wonen in Schuytgraaf vreselijk zou zijn. Meer positieve geluiden zou wel fijn zijn”.

In het dagelijks leven werkt Esther in het laboratorium van een farmaceutisch bedrijf waar medicijnen worden ontwikkeld en geproduceerd. Ze werkt vier dagen per week. “In mijn vrije tijd vind ik het leuk om te skeeleren. Ook vind ik fotografie erg leuk, al kom ik er nauwelijks aan toe om daar veel mee bezig te zijn. Boeken lezen vind ik ook fijn; daar kan ik lekker bij ontspannen”.

In de wijk is Esther vooral betrokken bij het volleyballen van de kinderen. “Het is toch erg leuk om als fan bij de wedstrijden aanwezig te zijn. Zo ontmoet ik ook weer andere mensen”.

“Ik vind het mooi om te zien dat mensen in deze wijk nog wel voor elkaar klaar staan. Als er iets aan de hand is kun je altijd wel een beroep op iemand doen. Wat dat betreft lijkt Schuytgraaf een dorp op zich, wat zorgt voor een leuke sfeer”.

‘Ik vind Schuytgraaf een mooie grote wijk met een mooi winkelcentrum’

Theo Vermeulen is 33 jaar en woont al ruim 13 jaar aan de Schrijnwerkersveste. Hij woont hier met 18 andere bewoners met een beperking. ‘Ik vind Schuytgraaf een mooie grote wijk met een mooi winkelcentrum. In de wijk kom ik veel mensen tegen die ik vanuit Albert Heijn ken. Dat vind ik erg leuk.’ Theo werkt op woensdag bij Albert Heijn in het winkelcentrum. Daarnaast werkt hij drie dagen per week op een kippenboerderij in Gendt.
Theo sport twee keer per week. ‘Op dinsdagavond fitness ik samen met medebewoners bij de fysiotherapeut in het Gezondheidscentrum. Op donderdag judo ik in Presikhaaf.’  Met judo doet Theo het erg goed. Zo heeft hij twee jaar geleden de zwarte band behaald. Naast het sporten vindt Theo het erg gezellig om met medebewoners een spelletje te spelen en samen koffie te drinken.

‘De bomen zijn nog wel wat laag maar dat weet je als je in een nieuwbouwwijk komt wonen’

Laura Harms en haar man Bart wonen nu al ruim tien jaar in de wijk Campus Veste. Hun twee kinderen Daan (10) en Lise (7) zijn hier dan ook geboren. Het wonen bevalt hier nog steeds erg goed. “Bart en ik komen beiden uit Arnhem-Zuid. Toen we op zoek gingen naar een gezinswoning, kwamen we in Schuytgraaf uit. Het is een hele prettige en veilige omgeving voor de kinderen om op te groeien.” Wat Lise zo leuk vindt aan Schuytgraaf? “Ik heb hier heel veel vrienden en we spreken vaak af om buiten te spelen. Dat vind ik het leukst. En straks spelen op het nieuwe schoolplein bij de Salamander, daar heb ik nu al zin in.”

Laura vindt het vooral ook heel fijn dat alles hier in de buurt zit. “Vooral nu het nieuwe winkelcentrum er is. Verder is de school om de hoek zodat de kinderen er zo naartoe kunnen lopen en de kinderen kunnen heerlijk buiten spelen.” In het dagelijkse leven werkt Laura drie dagen in de week als instructeur verpleegkunde bij de mbo opleiding zorg en welzijn. “Ik leer de studenten veel praktische vaardigheden, wat erg leuk is. In mijn vrije tijd fiets ik graag. Soms alleen, maar het liefst samen met mijn man.” Of ze nog iets mist in de wijk? “De bomen zijn nog wel wat laag maar dat weet je als je in een nieuwbouwwijk komt wonen. En verder kijk ik er erg naar uit dat Horeca Paviljoen er straks is.”

‘De diversiteit aan huizen is erg mooi’

Jan Hendrik Duursma (42) woont met zijn vrouw Gerlinda en dochter Minke (8) en zoon Auke (6) in Tuinstad. “Het groene gedeelte met speeltuin van deze buurt is prettig en alle voorzieningen zijn dichtbij. De diversiteit aan huizen in deze wijk vind ik erg mooi. Maar de grote tuin was de belangrijkste reden om op deze plek te gaan wonen. In mijn vrije tijd fiets ik graag. Mijn voornemen is om meer met andere mensen te gaan fietsen, dus ik ga eens wat vaker aanhaken bij de fietsgroep Wielrenners Schuytgraaf. Verder roei ik in Lent op de Spiegelwaal en houd ik me bezig met de opbouw van deze roeivereniging. Voor deze nog jonge vereniging bouwen we momenteel een botenloods.”

Jan Hendrik werkt als financieel adviseur bij Ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Werk was destijds ook de aanleiding om in Arnhem te gaan wonen. Eerst een paar jaar in Rijkerswoerd, later in Schuytgraaf. “De school en bso zijn dichtbij, net als het winkelcentrum en een reeks aan andere voorzieningen, eigenlijk alles. Ook mag ik graag als muziekliefhebber een concert meepakken bij poppodia in de buurt.”

‘Het lijkt hier wel Center Parcs’

Sander Ettema woont al elf jaar in Schuytgraaf. Eerst in Bloesemgaerd aan de Drielse Dobbe en sinds vorig jaar woont hij met zijn gezin, vrouw Maaike en zoons Jelte (11) en Obbe (8) op het Noordereiland. Samen met Mijn Architect uit de wijk hebben ze zelf een huis ontworpen. “Het was nog een hele zoektocht voordat we de juiste steen hadden gevonden. Totdat we bij onze architect Roy een prachtige steen zagen liggen. Die bleek bedoeld voor een heel ander project, namelijk het toiletgebouw van het Openlucht Museum. We hebben doorgezet en hebben nu dus dezelfde donkere strakke steen als dat toiletgebouw. Het hele proces naar het bouwen van de woning toe was erg leuk om te doen. Roy leerde ons hoe je naar wonen kunt kijken en wat praktisch toepasbaar is. Hij keek eerst naar hoe wij willen wonen en daarna kwam pas de buitenkant. Nu we hier daadwerkelijk wonen is het net Center Parcs. Het is een prachtig gezicht als 12 zwanen op het water elkaar het hof proberen te maken. Je krijgt hier alle seizoenen goed mee. Aan de voorkant oogt ons huis nogal dicht, aan de achterkant is het helemaal open. Je hebt totaal niet het idee dat je in een nieuwbouwwijk woont.”

Vanwege de vele voorzieningen kwam Sander, die als leidinggevende bij de Rabobank werkt, destijds van Oosterbeek naar Schuytgraaf. En daar heeft hij nog geen moment spijt van gehad. “Alles is op loopafstand, veilige fietspaden, goed winkelaanbod. In mijn vrije tijd loop ik hard en dat kun je hier ook goed doen. Verder mag ik graag naar judo kijken. Mijn oudste judoot op hoog niveau, dus daar gaat ook veel vrije tijd in zitten, ook als taxichauffeur.

‘Er hangt hier iets welkomachtigs’

Dit is Debora Berendse. “Ik woon in Vestingstad met mijn man en drie kinderen (15, 12 en 9). We zijn de tweede bewoners en zijn hier in de zomer van 2008 gekomen vanuit Amersfoort. We wilden weg uit het bekende en hebben een stip gezet op de kaart met een omtrek van 50 kilometer. Zo kwamen we op Arnhem uit. Ergens lijkt het qua stad wel een beetje op Amersfoort, maar we waren hier dus wel helemaal onbekend. Mensen in Vestingstad zoeken hetzelfde soort contact, zo kwamen we er snel tussen. Er hangt hier iets welkomachtigs. Ik vind Vestingstad het mooiste stukje Schuytgraaf. Het is het dorpse en de architectuur hier die nog altijd door veel mensen wordt bekeken en daarvoor speciaal naar de wijk toe komen. Een viskraam of een kleine weekmarkt, dat is wat er nog ontbreekt in de wijk.

Iedere week zwem ik 60 banen met Margot. Waar ik verder druk mee ben is de afronding van mijn opleiding interieurstyling. Nu ben ik bezig met het opzetten met mijn eigen bedrijf Caso Fino, dat ‘fijn huis’ betekent vrij vertaald. Een verandering in het interieur door een andere kleur op de muur met bestaande meubels of een compleet interieurplan. Dat kan ik maken.”

‘Er worden zoveel leuke activiteiten in de wijk georganiseerd’

Dit is Margot Tomassen – Boom. “Wij waren de eerste bewoners in ons blok in Vestingstad in 2004. In 2014 kwam onze geadopteerde dochter uit China bij ons wonen. Vestingstad is een heel knusse buurt geworden, waar heel veel contact is onderling. Er zijn zelfs mensen, die hier allang niet meer wonen, en nog steeds op onze fameuze buurtbarbecue komen. Het leuke aan Schuytgraaf is dat iedere buurt zo zijn eigen gezicht heeft. Ik word blij van het winkelcentrum en ben ook heel benieuwd of we straks een terrasje kunnen pakken bij het nog nieuw te bouwen paviljoen op de Eilanden.

Ik werk als juf in het bovenschoolse onderwijs. Daarom weet ik hoe belangrijk een ouderraad kan zijn. Daarom zit ik al een paar jaar in de ouderraad van basisschool Confetti. Verder vind ik het leuk om in mijn vrije tijd banen te zwemmen in De Koppel samen met mijn buurvrouw Debora. Wat we ook graag samen doen is naar de buurtbingo gaan. Supergezellig. Er worden zoveel leuke activiteiten in de wijk georganiseerd dat ik vaak niet eens de tijd heb om overal aan mee te doen. De kerstboomverbranding en Koningsdag mis ik in ieder geval nooit.”

‘We hebben fijne buren buren en wonen mooi centraal’

Voor het werk van haar man woonde Karsini jaren in Brummen. Eenmaal met pensioen streken ze samen neer in het Singelkwartier waar ze sinds 2011 naar volle tevredenheid wonen en volop genieten van hun vrije tijd. “We wandelen graag of spreken af met kennissen. We hebben fijne buren buren en wonen mooi centraal en lekker dichtbij het winkelcentrum en het station.” Toch vertrekt ze binnenkort. Niet om te verhuizen maar om te overwinteren. “We gaan een paar maanden naar Martinique. Ik kan niet zo goed tegen de kou.” Dat is iets wat ze vaker doen, ook veel naar Azië. Karsini, die van oorsprong uit Indonesië komt, verhuisde in het verleden een paar keer voor het werk van haar man. Ook naar het buitenland. Sinds 1990 wonen ze weer in Nederland. “Ik ken daardoor de Nederlandse taal niet zo goed en ben daarom altijd blij om veel Nederlands met mensen te praten.”

‘Schuytgraaf is net een klein dorpje in de stad’

Eigenlijk maakt het Grace Huisman niet zoveel uit waar ze woont. “Ik heb overal vrienden en ben niet zo honkvast.” Dat komt omdat ze op veel plekken heeft gewoond. Opgegroeid in Eerbeek, later in Doetinchem en nu al 16 jaar in Arnhem, waarvan ruim 10 jaar in Campus Veste. Daar woont de sportieve Grace, die in haar vrije tijd veel survival- en obstacle runs doet, samen met haar vriend en zoon (8). “Schuytgraaf is net een klein dorpje in de stad. Ik zit hier wel goed. Als je iets nodig hebt, hoef je niet ver te zoeken hier. Nou ja, een visboer mis ik wel echt. Verder kun je hier alles doen wat je wilt. Je bent met de bus zo in het centrum. Station, snelweg, eigenlijk ben je overal zo.”

‘Iedereen is hier gelijkwaardig’

Al tien jaar woont Wendie (38) samen met haar partner Roland in Leihagen. “Dit was voor ons de stap van een appartement naar een volledig huis. We hadden eerst geen goed beeld van Schuytgraaf en zijn daarom een keertje gaan kijken. Al gauw merkten we dat er veel jonge gezinnen hier neerstrijken. Iedereen is nieuw hier en staat open voor contact, dus je maakt ook makkelijk contact. Ik vind Schuytgraaf ook echt een wijk voor iedereen, waar je ook vandaan komt of wat je doet, iedereen is gelijkwaardig.” Wendie is een echte Arnhemse en merkt ook dat veel mensen die ze nog van vroeger kent inmiddels ook in de wijk wonen. Ze werkt als leerkracht in het basisonderwijs en heeft twee kinderen, James (5) en Julie (3). In haar vrije tijd is ze actief lid van tennisvereniging Schuytgraaf. “Er heerst een hele ongedwongen sfeer en het is er heel gezellig. Een mooie combinatie met sportief bezig zijn.”

‘Groen, ruimte, minder druk en gemoedelijk’

Hoe Sabine (39) in Schuytgraaf is beland, is een bijzonder verhaal. Ze woonde met haar gezin in Brielle nabij Rotterdam en was toe aan wat anders. “We begonnen letterlijk met de ‘A’. Almere was het niet, toen kwam Arnhem. Hier bleek de mogelijkheid voor nieuwbouw te zijn tegen prijzen die een stuk lager liggen dan in het westen. We hebben onszelf vijf jaar gegeven.” Na eerst in Bongeren te zijn neergestreken en er nog twee kinderen bijkwamen, was het gezin vorig jaar toe aan een volgende stap. Nu woont Sabine met haar partner en vier kinderen (13, 11, 7 en 4) in Parklane en dat bevalt haar prima. “Groen, ruimte, minder druk en bovendien is het hier een stuk gemoedelijker.” Wat ze alleen mist in de wijk is een speelgelegenheid voor grote jongens. Sabine is werkzaam als kinderverpleegkundige in het Radboud. In haar vrije tijd wandelt ze graag met de hond.

‘Sporten en bewegen is een goede vrijetijdsbesteding’

Net geslaagd voor het CIOS en nu volop aan het werk bij Albert Heijn om geld te verdienen. Thomas (21) woont nu nog bij zijn ouders in het Singelkwartier, maar gaat binnenkort samenwonen in Malburgen. ‘Daar wonen al mijn vrienden. Dus het is niet zo erg dat ik uitgeloot ben voor een huurwoning in Schuytgraaf.’ Hij heeft de ambitie om als bewegingsagoog aan de slag te gaan met jongeren met zware gedragsproblemen. ‘Sporten en bewegen is een goede vrijetijdsbesteding voor ze. Ik vind het leuk om ze dat mee te geven en hun gedrag helpen aan te passen.’

‘Ik ben blij dat ik hier woon’

Een bewoner van  het eerste uur is Monique (50). Ze woont al 15 jaar in Schuytgraaf, eerst in Tuinstad later in Bongeren. Haar man is een Arnhemmer en reden dat ze hier kwam wonen. Zij komt oorspronkelijk uit Groningen. ‘Altijd als ik weer terug uit het Noorden naar huis rijd en ik passeer wildwissel Terlet denk ik ‘we zijn weer thuis’. Dat heuvelige, de centrale ligging, net een paar graden warmer. Ik ben blij dat ik hier woon.’ Erg tevreden is ze met het winkelcentrum, wat ze mist is een manege voor haar dochter van 11.

‘Ik hoor hier echt thuis. Ik groeide hier op, heb al mijn herinneringen hier’

Dit is Luka Jager. Luka is 16, bíjna 17 en woont al bijna haar hele leven in Tuinstad in Schuytgraaf. ‘Ik kwam hier wonen toen ik 3 was. Daar weet ik natuurlijk niet zoveel meer van, maar ik kan me toch ook nog wel vaag iets herinneren van ons oude huis, aan de andere kant van het spoor in De Laar.’ Luka gaat naar de Havo op het Lorentz Lyceum, maar zal de verhuizing naar Elderveld niet meemaken. ‘Dan ben ik al klaar. Jammer, want dan was het wel heel dichtbij huis.’

Opgroeien in Schuytgraaf heeft ze fijn gevonden. ‘We hadden hier echt veel mogelijkheden. Eigenlijk was alles wel in de buurt; voetbal, vriendjes en vriendinnetjes, school, toen ik oud genoeg was om alleen met de trein te gaan kwam er zelfs een station.’ Ze is er wel trots op om bij de eerste generatie Schuytgraafbewoners te horen: ‘Ik hoor hier echt thuis. Ik groeide hier op, heb al mijn herinneringen hier. Eigenlijk zijn we samen groot geworden, Schuytgraaf en ik.’ Als je Luka vraagt wat ze nog mist moet ze even nadenken. ‘Ik weet het eigenlijk niet. Alles is hier wel. Of nee… toch! Een Mc Donalds. Die wil ik wel in Schuytgraaf. En ik denk dat hij heel veel klanten zou krijgen. Best een goed idee van mij eigenlijk,’ glundert ze.

‘Dat ik een ondernemerstype ben, heb ik eigenlijk altijd wel geweten’

Dit is Niels de Geest. Hij is 39 jaar en woont met zijn vriendin Floor en éénjarige dochter Yuna aan de Binnenvaart. Hun tweede kindje, een jongetje, laat niet lang meer op zich wachten. Niels en zijn vriendin zijn de eigenaren van lunchroom/restaurant FYN in het winkelcentrum. Niels is een geboren Arnhemmer en woonde voorheen in het centrum. Omdat hij ‘iets met meer ruimte en vooral een tuin’ wilde, kwam hij in Schuytgraaf terecht. In 2016 kwam het ondernemen in beeld en FYN (gevormd uit de eerste letters van hun namen) was geboren.

Niels zat lang in de telecom- en saleswereld. ‘Ik had het daar lange tijd naar mijn zin, maar werd boventallig. Ik heb daarna eerst een tijdje niet gewerkt en gereisd. Dat ik een ondernemerstype ben, heb ik eigenlijk altijd wel geweten. Vooral omdat ik de kans heb gekregen om dit samen met Floor te kunnen doen, blijkt het nog leuker dan ik al gedacht had. Ik woon zo’n tien jaar in Schuytgraaf en ben heel blij met de woonruimte en tuin op het zuiden. Toch mis ik ook wel wat reuring hier. Reuring voor volwassenen. Af en toe eens een leuk evenement of een feestje is er eigenlijk niet. Er is een kans dat zoiets zal ontstaan vanuit het winkelcentrum, of vanuit FYN zelf, bij voorkeur in de zomer. Gelukkig hebben wij al een terras waar gasten kunnen genieten van lekkere biertjes en bijzondere wijntjes…’

‘Een sportveldje zou goed zijn. Nu kan je eigenlijk alleen op het schoolplein terecht om te voetballen of basketballen’

Dit is Jerry Israëls. Hij hoort al op drie verschillende plekken in Schuytgraaf thuis. Sinds een maand woont hij met zijn vrouw en twee dochters aan het Auroraplein in het Singelkwartier. Hiervoor woonden ze aan het Timmerhout en ze wachten op hun nieuwe huis in de nieuwe wijk Brink aan de Weide. Ze weten zelfs hun nieuwe straatnaam al; Lenteregen. Hun meisjes Robyn en Jade gaan naar Confetti. ‘Nog wel. Maar volgend schooljaar gaat Jade naar het Stedelijk Gym in de stad. Ze is heel slim, ze lijkt op haar moeder’, glundert Jerry.

Jerry en zijn vrouw komen allebei niet uit Arnhem. ‘Mijn vrouw komt uit Amsterdam en ik uit Tiel. We hebben heel even in Duiven gewoond, maar we wilden tocht echt in een stad wonen. En toen kwamen we hier terecht. Hier bevalt het echt uitstekend.’

Het favoriete plekje van het hele gezin is Landerij De Park. ‘Heerlijk bij de dieren daar en in de natuur, met de kinderen lekker wandelen of fietsen. Super.’ Toch mist Jerry ook nog wel het één en ander in onze wijk. ‘Een sportveldje zou goed zijn. Nu kan je eigenlijk alleen op het schoolplein terecht om te voetballen of basketballen. En een markt. Die missen we ook. Gewoon een klein marktje, met een paar kramen. Moet toch kunnen?’

‘Ze moeten mij hier wegdragen. Eerder krijgen ze me hier niet weg’

Dit is Bonnie Veldkamp. Bonnie is 74 jaar oud en woont sinds een paar jaar in een appartement aan het Centraal Spoor in Schuytgraaf. Ze woont hier weliswaar omdat ze het zelf wilde, maar toch vanwege een trieste oorzaak. ‘Mijn man overleed vijf jaar geleden. Ik mis hem nog elke dag en ben in de rouw blijven hangen. We woonden in Rotterdam en alles daar herinnerde me aan hem. Dat deed pijn. Ik besloot terug te gaan naar mijn ‘thuis’ Arnhem. Hier woont mijn dochter en meer familie. Het voelt echt als thuis.’

Bonnie gaat nog met regelmaat terug naar Rotterdam. ‘Mijn zoon woont er, hij heeft er drie kledingzaken. Ik kom zo graag bij hem, maar de tocht naar Rotterdam blijft toch loodzwaar. De herinneringen dalen op me neer bij iedere kilometer. Als ik terug kom in Arnhem valt het weer van me af.’ Bonnie heeft echt haar favoriete plekjes in Schuytgraaf. ‘Ik ben zo blij met het winkelcentrum. Ik heb supercontact met de mijnheer van Yolarbasi. Ik praat graag met hem. Hij heeft het zwaar en ik hoop dat hij het redt. Hij heeft natuurlijk grote investeringen gedaan om hier een zaak te beginnen en moet maar zien of hij het weer terug verdient. Ik mag ook heel graag koffie drinken of eten bij Fyn. Niet heel goedkoop, maar echt lekker en gezellig.’ Los van het winkelcentrum is ze ook blij met hoe de wijk is opgebouwd. ‘Veel verschillende soorten huizen en grote waterpartijen.’ Wel mist ze een viswinkel.

Bonnie blijft in Schuytgraaf voor de rest van haar leven: ‘Ze moeten mij hier wegdragen. Eerder krijgen ze me hier niet weg.’

‘Tot de dood ons scheidt. Maar je kan ook geestelijk dood zijn.’

Henk Pullen (75 Jaar) woont sinds 2010 aan de Rentmeesterwaard in de seniorenflat. Hij heeft vanmorgen een kerkdienst geleid en doet nu nog gauw even wat verjaardagsboodschappen in het Winkelcentrum. ‘Mijn vrouw Lenie wordt vandaag 70. We zijn al 58 jaar samen’, glundert hij. ‘Inclusief verkeringstijd hoor.’ Henk is priester bij de Apolistische Kerk Nederland. ‘Ik doe dat al sinds 1970, maar ik mocht toch trouwen. Dat mogen priesters in onze kerk. Apostel Paulus zei al ooit ‘beter trouwen dan de vingers te branden.’ En zo is het toch ook?’ Henk werkt graag met jongeren. Zelf had hij geen beste jeugd en dat zet hij graag in om kinderen nu juist te helpen. ‘Ik weet hoe het is om het zwaar te hebben. Ik had ouders die alleen maar vochten en kwam daardoor bij in totaal 35 pleeggezinnen te wonen. Dat was toen niet makkelijk, maar ik vind het nu wel fijn dat ik die ervaring heb en kan inzetten om jongeren te helpen. Als ik die narigheid niet had meegemaakt, was ik niet wie ik nu ben.’

Henk helpt graag mensen die het moeilijk hebben. Hij is weliswaar met pensioen, maar is naar eigen zeggen drukker dan ooit. ‘Er zijn veel mensen die uit elkaar gaan. Dat is op zich prima, want je kan beter als vrienden uit elkaar gaan, dan alsmaar met elkaar vechten. Je belooft elkaar trouw ‘tot de dood ons scheidt’, maar dat kan ook gewoon een geestelijke dood zijn; als je elkaar echt niet meer lief vindt. Maar kinderen zijn zo vaak de dupe. Die komen in ellendige situaties terecht en die wil ik helpen, als priester en als mens.’ Sowieso vindt Henk dat we onze kinderen niet meer de aandacht geven die ze eigenlijk nodig hebben. ‘Papa en Mama moeten allebei werken. Want anders kan je geen duur huis en twee auto’s betalen. Kinderen gaan ’s ochtends naar het kinderdagverblijf en worden ’s avonds weer opgehaald. Wie voedt ze op? Niet papa en mama. Er mag wel wat meer tijd in de kinderen van nu gestoken worden. En dat kan ook, als we al die zogenaamde luxe niet meer zo nastreven. Wat heeft een mens nou echt nodig?’

Als je Henk vraagt naar het geheim van zijn eigen huwelijk met Lenie zegt hij: ‘Je moet bereid zijn voor je relatie te knokken. En als je zelf een slecht voorbeeld hebt gehad in je jeugd, dan weet je toch alvast wat je zelf niet wil voor je kinderen?’ Dat was wat Henk zich voornam in zijn eigen huwelijk en bij het opvoeden van hun drie kinderen. Inmiddels heeft hij daarbij elf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen mogen krijgen. Ze wonen allemaal redelijk in de buurt, één dochter woont zelfs ook in Schuytgraaf. Henk woont hier fijn, maar mist nog wel een kerk in Schuytgraaf. ‘Die kan er toch nog wel bij?’

‘Fijn dat winkelcentrum. Maar ik mis de visboer!’

Tamara Wanningen is 43 jaar oud en woont al 12 jaar in de wijk Tuinstad, Schuytgraaf, met haar man en 12-jarige dochter. Nou ja, ze heeft al 12 jaar een huis in Schuytgraaf, maar was er ook een tijdje tussenuit. ‘We woonden drie jaar in Canada als expats, voor mijn mans werk. Hij is registeraccountant en moest daar een nieuw, internationaal systeem opzetten. Ik vond het heel moeilijk om weer terug naar huis te gaan. Ik vond de Canadezen zo fijn. Maar aan de andere kant is de gezondheidszorg in Nederland weer veel beter.’
Ze woont en werkt wel fijn in Schuytgraaf. ‘Als apothekersassistent heb ik voordeel van mijn tijd in Canada. Ik werk onder andere bij Gezondheidscentrum Schuytgraaf. Daar komen natuurlijk veel Engelssprekenden. Ik schakel zo over naar het Engels bij de vele expats in Schuytgraaf. Wel goed dat die er is, die International School. Toch gaat mijn dochter niet naar de International School. Ze ging naar Confetti en gaat nu naar het Lorentz Lyceum.’ Voordat Tamara naar Schuytgraaf verhuisde woonde ze in Bleiswijk. ‘We werkten daar in de buurt, maar wilden graag terug naar de plek waar we vandaan kwamen. Hier woonden tenslotte onze vrienden en familie.’

Tamara mag graag op vakantie gaan en is groot liefhebster van koken en lekker eten. Ze is dan ook echt heel blij dat het winkelcentrum er eindelijk is. Maar ze mist nog wel één ding in Schuytgraaf: ‘De visboer. Die mis ik echt. Ik hoop dat we die weer krijgen, want ik haal nu bijna nooit meer vis.’

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen