Papierinzameling verandert

25 oktober 2013De inzameling van oud papier en karton in Arnhem gaat veranderen. Door de papierinzameling anders te organiseren verwachten wij dat er meer papier gescheiden wordt. En de gemeente Arnhem streeft ernaar zoveel mogelijk afvalstoffen gescheiden op te halen. Gescheiden afval kan namelijk opnieuw worden gebruikt. Ons motto is: Papier? Laten we er wat van maken!

 

In het nieuwe systeem is het niet meer mogelijk om papier in doosjes e.d. aan de straat te zetten. De bewoners van laagbouw krijgen een minicontainer voor het bewaren van hun oud papier en karton. Bewoners van hoogbouw gaan een ondergrondse container gebruiken.

 

Wanneer verandert het?

Per 1 oktober 2013 beginnen de eerste wijken met de nieuwe inzameling. Daarna gaan alle wijken één voor één over op het nieuwe systeem. Per 1 januari 2014 moet de hele stad over zijn op het nieuwe systeem. Iedereen in Arnhem ontvangt hierover een brief met de exacte datum.

Wat zijn de voordelen?

Bewoners van laagbouw kunnen makkelijker al hun papier opslaan. Bewoners van hoogbouw kunnen het papier wegbrengen op het moment dat het hun uitkomt. Ervaring in andere steden leert dat de hoeveelheid ingezameld papier hierdoor toeneemt.

Verenigingen

Ook bij deze nieuwe manier van papier inzamelen blijven verenigingen een rol spelen. In plaats van het losse papier achterin het inzamelvoertuig te werpen, legen zij nu de minicontainers met papier in het voertuig. De verenigingen ontvangen hiervoor vanzelfsprekend een vergoeding. De ondergrondse containers bij de hoogbouw zullen worden geleegd door SITA.

 

Adressticker

De nieuwe minicontainer voor het inzamelen van oud papier en karton wordt bij de mensen thuis afgeleverd. Voor de levering hoeft men niet thuis te blijven. Wij zetten de minicontainer in de buurt van de woning. De container herkent men aan de adressticker op de container. Over de exacte datum ontvangen de bewoners tijdig een brief van de gemeente.

Even wennen

De nieuwe minicontainer voor oud papier en karton is niet verplicht. Ons verzoek is echter de minicontainer in ieder geval enige tijd te proberen. Het is vaak even wennen. In andere gemeenten blijkt dat de meeste mensen na een poosje wel blij zijn met hun nieuwe container. Het wordt immers makkelijker om reclamefolders, kranten, doosjes en dergelijke te bewaren. Is men na drie maanden uitproberen niet tevreden over het gebruik van de minicontainer, dan bieden wij de mogelijkheid om de container alsnog gratis op te laten halen.

Wil men de minicontainer ook niet uitproberen dan halen we hem op. Oud papier en karton kan men dan gratis inleveren bij de afvalbrengstations of wegbrengen naar een ondergrondse papiercontainer in de buurt.

Hoe vaak wordt de minicontainer geleegd?

De minicontainer met oud papier en karton wordt 1 x in de maand geleegd op het vaste moment (dag en tijdstip) van de papierinzameling dat de wijk gewend is. Zet de minicontainer op de gebruikelijke aanbiedplaats voor minicontainers in de straat.

Ondergrondse containers

Recent zijn er in Arnhem veel ondergrondse containers voor papier bijgeplaatst, zoals bij winkelcentra, supermarkten en appartementencomplexen. In Arnhem-Zuid verloopt het plaatsen van nieuwe ondergrondse containers sneller dan in Arnhem-Noord. Dit heeft te maken met de beschikbare ruimte, die in Zuid groter is dan in Noord. In sommige wijken is het nog niet gelukt om de containers voor de hoogbouw te plaatsen. De bewoners die hiermee te maken hebben, ontvangen een brief. Zij kunnen hun oud papier tijdelijk op de oude manier blijven aanbieden.

 

Meer informatie

Op www.arnhem.nl/afval staat welke soorten papier in de minicontainer mogen.

De ophaaldagen bij u in de wijk kunt u vinden in de digitale afvalwijzer: www.arnhem.nl/afvalwijzer

Te veel folders? Plak dan een ja/nee-sticker tegen drukwerk op de brievenbus. Deze sticker kunt u gratis afhalen op het stadhuis, Loket Zuid of aan de balie van het stadskantoor.

Mocht u nog vragen hebben over de nieuwe inzameling van oud papier en karton dan kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van de gemeente Arnhem, tel. 0900 – 1809 (lokaal tarief).

Heeft u vragen over het weigeren en ophalen van de minicontainer voor oud papier en karton, bel dan het gratis telefoonnummer 0800 – 400 20 50.

De Laar-West, Malburgen-Oost Noord en Over het Lange Water zijn startwijken bij het Omgekeerd Inzamelen. Zie voor deze wijken www.arnhem.nl/omgekeerdinzamelen


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen