Kunstroute Schuytgraaf in ontwikkeling

20 juni 2023De ontwikkelingen van de toekomstige kunstroute in Schuytgraaf zijn in volle gang. In 2022 is de komst van de kunstroute aangekondigd. De route telt vijf kunstwerken die speciaal voor Schuytgraaf worden gemaakt en die verspreid over de wijk te zien zullen zijn. Het afgelopen jaar heeft Productiehuis Plaatsmaken in Arnhem, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de route, hard gewerkt om de locaties van de kunstwerken met de kunstenaars Arash Fakhim, Larissa Esvelt, Femke Herregraven, Keiko Sato en Rob Voerman en in samenspraak met de Gemeente Arnhem te bepalen.

Over de kunstroute

Na een zorgvuldig traject waarbij de vergunningen voor kunstwerken werden aangevraagd, zijn deze inmiddels verleend. We zijn verheugd dat de kunstwerken in de komende maanden vervaardigd worden. In het najaar van 2023 en het begin van 2024 verschijnen deze op verschillende locaties in de wijk. In het voorjaar van 2024 volgt een feestelijke onthulling.

De voorbereidingen

Sinds begin 2021 zijn de voorbereidingen voor de kunstroute in ontwikkeling, die op verzoek van de Gemeente Arnhem door Productiehuis Plaatsmaken wordt gerealiseerd. Plaatsmaken stelde de Arnhemse curator Fleur Junier aan de route inhoudelijk vorm te geven.

Ze selecteerde de kunstenaars Arash Fakhim, Larissa Esvelt, Femke Herregraven, Keiko Sato en Rob Voerman, allen uit de omgeving van Arnhem en liet hen reageren op de unieke kenmerken van de wijk: de jonge identiteit, de landschappelijk ligging en de rijke geschiedenis. Daarop volgde een intensief proces waarin de kunstenaars hun ideeën vormgaven en waarbij een commissie van experts en bewoners hen adviseerde over het ontwerp, duurzaamheid, techniek, veiligheid en de verbinding met de wijk.

De kunstwerken

Zo maakt Rob Voerman een uitkijktoren die uit de toekomst lijkt te komen en waar vanuit verschillende perspectieven van het landschap en de wijk te zien zijn.

Keiko Sato neemt haar publiek mee naar de geschiedenis van de omgeving; archeologische vondsten en de Tweede Wereldoorlog komen samen in een verborgen schuilplaats.

In de kanovijver verschijnt het werk van Larissa Esvelt: een mysterieuze waternymf gemaakt van keramiek in de kleuren van het water. Ze kijkt dromerig uit over de wijk.

Arash Fakhim maakt een opvallend kunstwerk van groot formaat, een knalblauwe sculptuur, een uitbundige, driedimensionale krabbel waarmee hij reageert op in het keurig ingerichte landschap. Femke Herregraven initieerde een educatief project in samenwerking met de basisscholen van Schuytgraaf. Leerlingen uit de groepen vijf en zes fantaseerden over de toekomst van de wijk. Hun ideeën en visies komen samen in bijzondere tijdscapsules die begraven worden in de wijk. De plek wordt gemarkeerd door verschillende sculpturen die een speelgaard afmaken.

Tenslotte wordt de route geflankeerd door poëzie met teksten van schrijvers en dichters uit de regio.

 

De kunstwerken worden in het najaar van 2023 gefaseerd geplaatst. De kunstroute wordt in 2024 in haar volledigheid gerealiseerd.


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen