Zoete winkeltjes

8 november 2011Velen van ons zitten met smart te wachten op ons eigen winkelcentrum in Schuytgraaf… en dat moeten we nog even volhouden. Gelukkig ligt Elst om te de hoek. Daar is het ook heel leuk struinen, en je bent er zo op de fiets! Ik heb er een aantal favoriete winkeltjes zitten, en sprak met de eigenaressen van twee van deze winkeltjes: Het Kadopakket en Bakfeest&Zo.

Vanaf de buitenkant lijkt Het Kadopakket niet zo groot – des te groter de verassing als je binnenkomt. Want de kamer voorin de winkel staat vol met leuke gadgets en bergen van het populaire Zpagetti, maar dat is niet alles. Achterin vind je nog twee kamers, één met kinderspullen en één met lifestyle – woonaccessoires, servies en meer. Je kan je er dus heerlijk vermaken. Het is de winkel waar ik zelf ook wel eens van droom. En droom die Loes en Deanne (moeder en dochter) samen uit lieten komen. Deanne vertelde mij het verhaal achter deze winkel.

Hoe is Het Kadopakket ontstaan? Bij de geboorte van mijn eerste kindje kreeg ik een kadopakket. Weer eens wat anders dan een bos bloemen. Ik dacht, dit is leuk, dit kan ik ook wel vanuit huis gaan doen. Zo begon het zes jaar geleden met een webwinkel.
Er is sindsdien zoveel gebeurd. We hebben op een industrieterrein gezeten, en zelfs vanuit een zolder gewerkt, tot ik dit pand te huur zag staan. Ik belde meteen mijn moeder op. We hadden het al een tijdje op het oog dus het leek echt zo te moeten zijn. We belden de makelaar, maar helaas was iemand ons al voor. Toen zeiden we tegen elkaar, het kan twee kanten op. We krijgen dit pand en dan zetten we onze plannen en ideeen door. Zo niet, dan is het leuk geweest. Toen werden we gebeld dat de andere persoon zich teruggetrokken had. In maart 2010 opende we de deuren.

Wat een succesverhaal! Nog meer plannen voor de toekomst? Stiekem is het wel een beetje een droom om een soort van klein warenhuisje te hebben. Lifestyle, accesoires, kleding. En wat me dan echt helemaal leuk lijkt, is een mini lunchroompje. Dat mensen lekker even rondstruinen, leuke dingetjes uitzoeken, en dan nog even lekker kunnen zitten met een broodje en een kopje koffie.
Wat vind je zelf het leukste artikel in de winkel? Het is echt leuk om een custom made pakket te maken. Ik lever dan ook vaak aan bedrijven. De werkgever geeft me dan een thema wat ik moet gebruiken om kerstpakketten samen te stellen. Dat is zo leuk om te doen. En schijnbaar ook leuk om te krijgen, want het is hier superdruk in de kersttijd!
En stel nu dat er iemand binnenloopt die op zoek is naar een leuk kado, maar geen idee heeft wat. Wat raadt je die persoon dan aan? O, dat had ik vorige week nog. Ik vraag dan altijd wat voor type de persoon is, voor wie het kado is. Wat de hobbies zijn. Deze persoon hield van koken, dus ik pakte een blik met receptenkaartjes er in, een leuke tapasschaal en mooie servetten en maakte hier een mooi pakket van. Ze gingen helemaal blij de deur uit. Dat is de kunst. Goed luisteren naar de klant en dan kun je altijd wel iets moois bedenken. En ik vind het belangrijk dat mensen met iets leuks weggaan. Dus als ze bijvoorbeeld verderop lekkere chocolaatjes hebben gekocht, en er hier een mooit schaaltje bij kopen, dan maak ik er graag een mooi pakketje van!
Wil je zelf nog iets toevoegen voor onze lezers? Kom een keertje kijken! De winkel is groter dan je denkt en de drempel is hier heel laag. Kom gewoon eens rondsnuffelen en vraag me gerust om advies. Ook als je eigenlijk helemaal niets nodig heb, maar gewoon eens nieuwsgierig bent.

Bakken is hip, en dat hebben ze goed begrepen bij Bakfeest&Zo, een kleurrijke winkel vol bak- en versierspulletjes én leuke kadootjes. Ook hier spendeer ik met groot gemak vele uren struinend tussen alle vormpjes, prachtige boeken, bakmixen en allerlei kleuren marsepein. Eigenaresse Evelyne vertelt hoe het allemaal is ontstaan.

Hoe is begonnen met Bakfeest&Zo? Vijf jaar geleden wilde ik eens wat anders. Voor mezelf beginnen. Ik hield van bakken, dus dit idee ontstond al snel. Ik wilde laten zien dat bakken hip is, en dat je je er eindeloos creatief mee kan vermaken. In Amerika was het al heel populair, ik wilde dat naar Nederland halen. Het is leuk voor jong en oud, maar vooral kinderen vinden het natuurlijk geweldig en zij zijn de toekomst. Dus blijf het zich voorlopig ook wel doorontwikkelen.
Omdat ik Elst woon, wilde ik hier graag een pand vinden. Maar dat ging nog niet zo makkelijk. Na twee jaar tevergeefs zoeken, week ik uit naar Herveld. Daar vonden we een heerlijk groot pand, het leek wel een autoshowroom, waar zelfs genoeg ruimte was voor een workshop ruimte. We hadden een flitsende start! Mensen kwamen vanuit het hele land naar ons toe. Het liep geweldig, dus toen er een half jaar later toch een pand in Elst vrijkwam, besloot ik een tweede winkel te openen.
Wat zijn de plannen voor de toekomst? Ik wil graag één grote winkel. Alles onder één dak. Dus een tijdje geleden hebben we onze vestiging in Herveld gesloten. Dat geeft me de gelegenheid om rustig de kans af te wachten tot er hier in Elst iets vrijkomt. Er wordt hier nu van alles gerealiseerd, dus ik heb er vertrouwen in dat dat wel goedkomt. En als we daar eenmaal zitten kunnen we ook weer workshops gaan organiseren.
Wat vind je zelf het leukste artikel in de winkel? Onze eigen bakmixen, daar ben ik best wel trots op. Zoiets bestond eigenlijk alleen voor de groothandel, en ik vond dat het toegankelijk moest zijn voor de consument. We bieden allerlei smaakjes, en het kan niet mislukken. Dus zo maken we het voor iedereen makkelijk om iets bijzonders op tafel te zetten.
Wat ik ook echt fantastisch vind zijn de boeken van mijn werkneemster Kitty. Ze heeft er twee geschreven – Bakfeest! Taarten & zo en Bakfeest! Cupcakes & zo – en de derde is onderweg! Die staan natuurlijk ook in onze winkel.
Stel iemand komt hier binnen op zoek naar een leuk kado, maar weet niet wat? Dan vraag ik waar de persoon in kwestie van houdt en kom ik altijd wel tot een mooi pakketje. Bijvoorbeeld met een bakmix en wat leuke versierseltjes. Het leuke is dat wij voor elk budget wat kunnen maken, of je nu een paar euro of een groter bedrag te besteden hebt. In elk pakket stoppen wij evenveel zorg en liefde.
Is er nog iets dat je wilt toevoegen voor onze lezers? Wat ik zo leuk vind aan mijn winkel is hoe alles zich ontwikkelt en wat er allemaal op je pad komt. Toen we net begonnen, bijvoorbeeld. We werden door een fabrikant uitgenodigd voor een culi pers lunch. We lieten daar een taart zien die we gemaakt hadden gemaakt met behulp van hun producten. Dat wekte de interesse van de media, en uiteindelijk tot een interview met ons in de Foodies! En de boeken van Kitty ontvangen ook veel aandacht. Zo stond er ineens een review in de Mjam Taart! Dat soort dingen zijn zo leuk.


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen