Wespen nemen toe in Schuytgraaf

8 augustus 2019Overlast van wespen neemt toe

Wespen laten zich steeds meer zien. Een paar weken geleden waren er aanzienlijk minder wespen. Nu treffen we bijna met de dag meer wespen aan in onze tuinen, op terrasjes en zelfs in huis. Ook worden er veel nesten ontdekt. Eind augustus is meestal de tijd dat de overlast van wespen het grootst is.

Wespennesten verdelgen of niet?

Wat moet men doen als men een wespennest in huis of in de tuin heeft? De gemakkelijkste oplossing is om dit nest te laten weghalen. Er zijn veel ongediertebestrijders die snel een nest kunnen vergiftigen. De vraag blijft of het verwijderen van een wespennest nodig is. Niet alle wespen steken. Bovendien is het nut van wespen dat ze in de natuur voor o.a. bestuiving zorgen. Voor mensen is het over het algemeen ook zeer fijn dat wespen de natuurlijke vijand zijn van vliegen en muggen. Een nest van 5000 wespen kan ongeveer 7500 vliegen en muggen opruimen. Je kunt wespen op afstand houden door wierook te branden of munt- of citronellaplanten te plaatsen. Of plaats een halve citroen met daarin kruidnagels gestoken. Wespen haten deze geuren. Zitten wespennesten op gevaarlijke plaatsen dan is weg laten halen door een bestrijder het overwegen waard. Zoals twee nesten onder het dakraam van de schrijfster van dit artikel toch een risico boden op die plek.

Wat te doen bij een wespensteek

Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen. Ze komen vaak naar mensen, aangetrokken door eten en drinken. Zo worden toch veel mensen gestoken, omdat ze bijvoorbeeld slaan naar een wesp of wapperen met hun armen. Bij een wespensteek moet het gif zo snel mogelijk uit de beet gezogen worden. Daarna is het verstandig de plek van de wespensteek te koelen met bijvoorbeeld een kompres van ijs. Vervolgens kan er een insectenmiddel op de plek van de beet gesmeerd worden om de jeuk te verminderen. Probeer krabben te vermijden. In geval van een allergische reactie altijd contact opnemen met de huisarts.


Locatie

Schuytgraaf


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen