warmtetoevoer huizen Schuytgraaf te hoog?

22 mei 2020Bron: De Gelderlander

De gemeente Arnhem wil bepaalde afspraken met energieleverancier Vattenfall veranderen. Ze vinden de hoge temperaturen van het warmtenet in Schuytgraaf overbodig. De aangesloten woningen zijn volgens de modernste technieken geïsoleerd. Nieuwere woningen kunnen volstaan met veel lagere temperaturen. Energieleverancier Vattenfall overweegt voorlopig niet af te stappen van het huidige warmtenet. In Schuytgraaf zijn ruim vierduizend woningen aangesloten op hun warmtenet. Ze krijgen warm water van 70 graden van AVR-afvalverwerking uit Duiven. Dit wordt gebruikt voor de verwarming van de huizen en voor de warmwatervoorziening.

Oudere wijken hebben wel hoge temperaturen nodig

Het zijn vooral de oudere wijken die gebaat zijn bij hoge temperaturen, omdat deze huizen slechter geïsoleerd zijn. De vraag is of de AVR straks voldoende warmtecapaciteit over heeft om deze oudere wijken, maar ook gebouwen te verwarmen. Wethouder Bouwkamp: ,,Onze maatschappij streeft naar minder restafval. Je moet er niet aan denken dat we straks afval moeten importeren, om onze huizen te kunnen blijven verwarmen.”

Verschillende meningen

Volgens de Gelderlander zegt de wethouder over de lagere temperaturen in gesprek te zijn met Vattenfall. De energieleverancier heeft echter een andere lezing. ,,We hebben geregeld gesprekken over hoe we Arnhem zo snel en goed mogelijk van het gas kunnen helpen. De opmerking van de wethouder herkennen we dus niet uit die overleggen”.

Technieken en inzichten zijn veranderd

De wethouder heeft niet de intentie om onder het oude contract van 2002 uit te komen. Er is daarentegen wel de hoop dat Vattenfall wil meedenken over een duurzamer warmtenet. In Schuytgraaf worden namelijk nog tweeduizend woningen gebouwd. Dit moet dan aangepast worden aan de huidige tijd. ,,De technieken en inzichten zijn veranderd in de loop van de tijd. Onder de huidige afspraken worden die allemaal aangesloten op het te warme warmtenet van Vattenfall. Dat is jammer.” De energieleverancier wijst er daarentegen op, dat het gasloos maken van bestaande woningen eenvoudiger is geworden. Ook dankzij het warmtenet in Schuytgraaf ,,De volgende stap is bestaande minder goed geïsoleerde laagbouwwoningen aan te sluiten. De aanwezigheid van het warmtenet in de directe nabijheid leidt tot lagere aanpassingskosten.” Het laatste woord zal nog niet gezegd zijn over dit onderwerp.


Locatie

overal in Schuytgraaf


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen