Toneelgroep Oostpool

30 augustus 2013Goedemiddag, heeft u zin om een taartje met ons te eten?

 

In de lente van 2013 zijn theatermakers William Bakker (muziek), Sanne den Hartogh, Marcel Osterop, (acteurs) en Roeland Hofman (regie), allen gestoken in nette pakken en voorzien van een mooie slagroomtaart, er op uit gegaan om bij willekeurige mensen in Arnhem op visite te gaan. Onaangekondigd belden ze aan. In Klarendal, het Spijkerkwartier, Hoogkamp en Schuytgraaf. Ze zijn gesprekken aangegaan met alle soorten Arnhemmers, uit nieuwsgierigheid naar wat hen bezighoudt. Van deze gesprekken maken ze een muziektheatervoorstelling die komend najaar in dezelfde vier wijken zal worden gespeeld. De teksten uit de interviews worden omgezet tot liedteksten en zullen gebruikt worden in een muzikale trip die professionele herriemaker William Bakker zal componeren. Er zal gespeeld worden op een centrale plek in de wijk.

 

Deze Show heet Arnhem is een cadeau aan de stad van Toneelgroep Oostpool dat dit jaar zijn 60-jarig jubileum viert. Het is een voorstelling die voor iedereen toegankelijk is en die volledig gebaseerd is op de levens van onze stadgenoten, gewone mensen die op hun vrije dag bereidwillig genoeg waren om een paar vreemde vogels iets over hun leven te vertellen. Het resultaat zal een feestelijke happening worden die de pan uit swingt. We vieren het verhaal van de onbekende: van het dagdagelijkse modderen tot de joekel die het leven kan zijn.

 

Speelperiode Deze show heet Arnhem
23.10 tm 27.10 Klarendal, tijd en locatie n.n.b.
30.10 tm 03.11 Hoogkamp, tijd en locatie n.n.b.

06.11 tm 10.11 Schuytgraaf, tijd en locatie n.n.b.
13.11 tm 17.11 Spijkerkwartier, tijd en locatie n.n.b.

 

Acteur Roeland Hofman over zijn ervaringen in Schuytgraaf

In onze zoektocht naar spannende verhalen van onbekende Arnhemmers zijn we uiteindelijk in Schuytgraaf aanbeland. Dit is de laatste plek waar we bij willekeurige huizen aanbellen met een taart in onze hand en de vraag of mensen zin hebben om een gesprek met ons te voeren. En het is tegelijkertijd zo’n beetje de jongste wijk van Arnhem. Het is een vinexwijk.

Aah, de vinexwijken… De strak geordende straten, de gemillimeterde perken, zand van werkplaatsen dat door de wijk stuift. Terwijl mijn stadse taartvrienden een gevoel van onbehagen niet konden onderdrukken, voelde het voor mij als thuiskomen. Ik ben opgegroeid in Almere, meer vinex dan dat kan je het niet vinden. Telkens als ik tegen mensen vertel dat ik daar vandaan kom krijg ik wantrouwige blikken. Dat is toch geen plek om op te groeien, dat is toch alleen maar saai en vierkant? Niks is minder waar. Meer ruimte en groen kan je als kind niet wensen (niet dat ik daar veel gebruik van nam, ik zat als kind voornamelijk op mijn kamer boekjes te lezen). Een plek voor mensen met een pioniersgeest, voor jonge ouders die eigenhandig een nieuw bestaan uit de grond willen stampen.

Is dat ook in Schuytgraaf het geval? We spraken een jonge moeder in verwachting van haar tweede die haar huis volledig zelf had ingericht. En een stel giechelende tienermeisjes die hun schoolvakantie voornamelijk gebruikten om te hangen met elkaar. Een timide jongen die nog bij zijn ouders woonde en een tijd geleden besloten had dat hij hiphop flauwekul vond. En een kersvers stelletje dat onomwonden vertelde dat ze elkaar op een datingsite ontmoet hadden. Allemaal jonge mensen dus. Maar we kwamen ook een oud-journalist van het NRC Handelsblad die zijn huis had volgebouwd met boeken en een strenge economieleraar tegen met een allergie voor gepamperde vwo-leerlingen.

Van deze laatste kregen we het sterkste verhaal te horen. De gemeente had een paar jaar geleden een prijsvraag uitgeschreven waarin bewoners werd gevraagd om zelf de invulling te bedenken voor een stuk braakliggend terrein in Schuytgraaf. Een van de deelnemers, een boer, won uiteindelijk met zijn idee om het land te bewerken. Om vervolgens een paar dagen later het stuk grond te bemesten en te gieren waardoor de hele wijk naar verse mest stonk.

Overigens was het deze keer helemaal nog niet zo eenvoudig om bij mensen binnen te geraken. Zo onderhand beschouwen wij onszelf toch als aardig geroutineerd in het verkopen van onszelf. De pest is alleen dat als je één keer geweigerd wordt aan de deur, je zelfvertrouwen meteen een stukje zakt. En dat merken de bewoners van het tweede huis waar je aanbelt. En de mensen van het derde huis merken dat nog meer. En voor je het weet ben je vijftien huizen verder voordat iemand even een praatje met je wil maken. Door die afwijzingen vind ik het eigenlijk des te bijzonderder als we wel bij iemand binnen mogen komen. Het moment dat er een klik is en mensen die je niet kennen er wel wat voor voelen om wat tijd voor je vrij te maken, heel speciaal is dat eigenlijk. Op deze manier is ons project nu al een bewijs hoe open en gastvrij mensen kunnen zijn. Zeker ook in Schuytgraaf.


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen