Stenen schilderen voor de daklozen in Arnhem

16 december 2021In de donkere dagen voor kerst hebben sommige mensen licht nodig. Dat was de gedachte die vijf dames uit Schuytgraaf hadden. Ze kennen elkaar via de facebookgroep Kei026, omdat ze alle vijf happy stones schilderen en wegleggen. Alexandra, Cathy, Esther, Jetty en Marijn voelden de behoefte iets extra’s voor anderen te doen. Zo zijn ze kerststenen gaan schilderen voor de daklozen in Arnhem. Dat was nog maar het begin

Opvang De Banaan

Dak- en thuislozen hebben een zwaar leven. Velen hebben erg veel meegemaakt of zijn verslaafd. Ieder heeft zijn/haar eigen verhaal. In de koude wintermaanden is het extra zwaar om op straat te leven en te slapen. Bij opvang De Banaan kunnen ze op zondagmiddag vanaf 12 uur terecht voor eten, drinken, even bijslapen, gezelligheid, een luisterend oor en allerlei praktische zaken. Gemiddeld komen rond de 45 daklozen naar de opvang. Er worden sportieve en gezellige activiteiten georganiseerd. Zoals afgelopen zondagmiddag Max Verstappen gezamenlijk naar de overwinning toejuichen. Vitesse won ook nog, dus alle reden voor een feestje met zelfs live gitaarmuziek en zang.

Tonnie van den Herik

Als baby afgestaan volgde een zware jeugd, 15 jaar verslaving en noodgedwongen prostitutie. Zo raakte Tonnie van den Herik zelf dakloos. Ze vocht zich uit alle macht terug. Haar doel was om verslaafden en daklozen vanuit haar ervaring te kunnen helpen. Het begon 38 jaar geleden met een dagelijkse buitenopvang. Later vond de nu 76-jarige Tonnie een ruimte binnen. Haar vriendin Shanta kookte voor de daklozen. Toen Shanta het afgelopen jaar overleed, liet ze een grote leegte achter. Tonnie blijft echter met een aantal vrijwilligers de daklozen helpen, want de opvang is haar levenswerk. Ze zet zich met hart en ziel in voor haar jongens, deze moeder van de daklozen. Zo lukte het haar zondag nog om woonruimte voor één van de jongens te vinden.

Held van de daklozen

Tonnie werd al in mei 2020 geridderd door burgemeester Marcouch. Bij de verkiezing voor Arnhemse Held 2021 op 15 december was Tonnie één van de drie genomineerden. Ze werd tweede, maar is wel DE held voor de daklozen en vele anderen.

Donaties

Behalve de mand met happy stones gaven de dames uit Schuytgraaf ook warme kleding, slaapzakken, koekjes en verzorgingsproducten. Esther had drie mooie acrylgiet schilderijen gemaakt voor aan de muur. Jetty gaf een schilderij van een engel. Voor de daklozen zijn altijd spullen nodig. Momenteel is er een groot tekort aan diepe borden, goede schoenen, kledingrekken en – hangers. Maar, ook slaapzakken en winterjassen voor mannen zijn zeer welkom. Spullen kun je na de feestdagen op zondagmiddag afleveren aan de achterzijde van Beekstraat 63.

De opvang krijgt geen subsidies en wordt alleen betaald uit donaties. Financiële donaties zijn zeer welkom op: NL32 SNSB 0931799430 t.n.v. Stichting Lauwersgracht te Arnhem.

Andere projecten

De vijf dames zijn ook bezig geweest met het schilderen van stenen voor het asielzoekerscentrum in Elden. In een AZC verblijven vluchtelingen totdat over hun asielaanvraag een beslissing is genomen. In de hoop de kinderen een geluksmomentje te brengen zijn er mooie stenen voor hen geschilderd. Daarnaast ook voor de vrijwilligers van dit centrum. Ook de medewerkers van de ambulancedienst krijgen een happy stone om dankbaarheid te tonen voor hun werk. Hun inzet in de huidige zware tijden wordt door de dames zeer gewaardeerd. Dat wilden ze graag op hun manier tonen.


Locatie

daklozenopvang
Beekstraat 63
Arnhem


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen