Simultaanschaken met Jan Timman

11 mei 2022Op maandagavond 2 mei 2022 kwam grootmeester Jan Timman voor de 3de keer naar een wedstrijd simultaanschaken, georganiseerd door de schaakvereniging De Toren.
De wedstrijd begon om 20.00 uur en even daarvoor arriveerde Jan Timman bij voetbalclub Arnhemse Boys in Schuytgraaf, waar hij onder luid applaus werd ontvangen.
Tijdens de simultaan wedstrijd nam hij het op tegen 31 tegenstanders uit Arnhem en omliggende plaatsen zoals Nijmegen, Oosterbeek , Twello, Velp, Wageningen en Zevenaar.
Onder hen 3 jeugdspelers: Nick Zhao, op 24 april jl. schoolkampioen van Arnhem geworden, Fabian Groot Kormelink en Wouter van Harten.

 

Winst én verlies

Om 20.00 uur begint Timman aan de partij. Hij loopt van bord tot bord en begroet al zijn tegenstanders. Alle spelers doen hun zetten en na elf zetten is nog weinig te zeggen. Wel valt op dat sommigen al 3 stukken kwijt zijn, waar bij anderen alles nog staat.
Timman blijft ondertussen rustig alle borden afgaan om de zetten van de tegenstanders in zich op te nemen om vervolgens zijn zet te doen, waarna de volgende tegenstander aan de beurt is.
Na een uur is de eerste partij beslist in het voordeel van Timman. De overige partijen gaan verder. De ene tegenstander heeft het duidelijk moeilijker dan de andere, maar er vallen nog geen beslissingen.
Drie kwartier later is er enige opwinding in een bepaalde hoek van de zaal. Jan Schoemaker heeft gewonnen van Timman.
De wedstrijd gaat ondertussen gestaag verder. Her en der eindigen wedstrijden in winst voor Timman, in remises, maar er is soms ook een verliespartij.

Om 22.15 uur zijn er nog 5 spelers over, waaronder 2 van de jeugdspelers. Een kwartier later is het gedaan en zijn alle partijen afgelopen. Van de 31 gespeelde partijen wint Timman er 25, terwijl 2 partijen zijn geëindigd in een remise. 4 Tegenstanders gingen erg gelukkig naar huis, want zij slaagden erin om de grootmeester te verslaan!!

 

Certificaat en interview

Alle deelnemers gingen naar huis met een certificaat van deelname. Degenen die tot remise of winst kwamen, kregen nog een extra presentje. De drie jeugdspelers waren zo trots, dat ze Jan Timman direct een handtekening hebben gevraagd.
In een kort interview na afloop gaf Jan Timman aan dat er potentie in de drie jeugdspelers zit en dat dat hem blij stemt. “De jeugd heeft immer de toekomst.”
Op de vraag “Bij het vorige optreden was slechts één iemand u de baas, deze keer waren het er vier. Verbaast u dat?” antwoordt Timman: “Ik heb een paar fouten in het middenspel gemaakt, te vlug een zet gedaan. Dat kan gebeuren en dan is er de kans dat je tegen een verlies aan loopt.”

En het maximum aantal tegenstander bij een simultaanwedstrijd? Timman: “35 is op dit moment echt wel de limiet voor mij”. Hij is nu drie keer geweest. “Houdt u het daarbij?” Timman sluit af met een duidelijk antwoord: “Als het aan mij ligt, doe ik het volgend jaar weer!”


Locatie

VVV Arnhemse Boys Schuytgraaf
Marasingel 251,
6846 DX Arnhem

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen