Schuytgraaf, dáár zit muziek in

24 december 2021We hebben in Schuytgraaf, als het op onze vrijetijdsbesteding aankomt, volop mogelijkheden om individueel of in groepen te sporten of te trainen. De muzieksector is nog niet in de wijk aanwezig. Gelukkig betekent dat niet dat je dan maar onder de douche moet blijven zingen of je trompetsolo’s moet spelen voor je hond. Er zijn genoeg koren en orkesten in de nabije omgeving, voor jong en oud en in alle mogelijke genres. In deze Vierkrant kijken we naar de orkesten.

 

Harmonie en muziekvereniging

We kennen allemaal wel het traditionele beeld van een orkest in uniform en met een vaandel vol goud en borduurwerk. Hoewel de uniformen meestal verdwenen zijn en het vaandel in een vitrine staat, zijn deze orkesten nog volop actief. Bijvoorbeeld in Elden, bij harmonieorkest Crescendo of, buiten de gemeentegrens, bij Concordia in Driel. Allebei grote orkesten met een jeugdafdeling, eigen lesgevers en een cursus ‘algemene muzikale vorming’.

 

Ook voor iedereen: de bedrijfsorkesten

Begin vorige eeuw waren er in Arnhem meerdere grote werkgevers met personeelsorkesten. Zo had de Arnhemse Kunstzijde Unie (dit werd later de ENKA) een eigen kamerorkest én een eigen harmonie, had de PTT zijn Postfanfare en was er ook de Arnhemse Politie Muziekvereniging. Deze bestaan nu allemaal nog, maar zijn op de politieband na allemaal zelfstandig geworden. In Arnhem-Zuid (en omgeving) vind je de twee orkesten die voortkomen uit de ENKA: symfonieorkest Arnhem Sinfonietta en Philharmonie Gelre.

 

Meer orkesten

Naast oude orkesten zijn er meer muziekverenigingen. In Malburgen vind je bijvoorbeeld Amusementsorkest DWS, waar vooral lichte muziek gespeeld wordt en je met bijna elk instrument terecht kunt: elektrische gitaar, basgitaar, keyboard, drums en blaasinstrumenten. Een soortgelijk orkest vind je in Elst: Prins Willem Alexander. Elderveld huisvest ook twee orkesten: Marching & Stageband Arnhem, die in de kerstperiode als Dickensorkest optreedt en net als Crescendo een actieve jeugdopleiding heeft, en Symfonieorkest Nova. Beiden repeteren naast de hockeyvelden van HCM. In Arnhem-Zuid vind je verder nog twee specialistische orkesten, namelijk Accordeonvereniging “Arnhem Zuid” en Het Arnhems Klarinettenkoor.

 

Voor de jeugd

Veel van de genoemde orkesten hebben een speciaal jeugdorkest en verzorgen voor hun jeugdleden zelf ook muzieklessen. Voor middelbare scholieren en jongeren onder de dertig zijn er bovendien twee gespecialiseerde orkesten in de stad: het Arnhems Interscholair Orkest en Arnhem Band (van Scouting Nederland).

 

Luisteren en sfeer proeven

De meeste amateurorkesten en hun agenda vind je op www.arnhemsemuziekfederatie.nl. Door eerst eens te gaan luisteren en de sfeer te proeven bij een orkest, voorkom je dat je een orkest of ensemble kiest dat nét niet bij je past. Sowieso een leuk idee om te gaan luisteren natuurlijk, ook als je niet direct muzikale ambities hebt. Optreden is voor de muzikanten leuker voor een volle zaal, en wie weet welke wijkgenoten je aantreft op het podium!

 

Dit is een uitgave van de Vierkrant, de plaatselijke wijkkrant van Schuytgraaf. Het bovenstaande artikel was in de Vierkrant niet goed leesbaar.

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen