De donkere dagen komen er weer aan. Sint Maarten staat voor de boeg en we kunnen wel een vrolijk verkleedpartijtje gebruiken! Alhoewel… er zijn diverse Schuytgrafers vaker bezig met rollenspellen dan alleen met Sint Maarten. Hier een impressie van hun bijzondere hobby:
AD&D (Advanced Dungeons and Dragons) is een rollenspel dat je als gezelschapsspel aan tafel speelt. Van tevoren ontwikkelt iedere speler een ‘character’ (spelpersonage) met bijbehorende vaardigheden en karaktereigenschappen. De DM (Dungeon Master) is als spelleider verantwoordelijk voor de verloop van het spel. Hij of zij heeft vooraf een verhaallijn ontwikkeld, met daarin diverse mogelijke wendingen. De keuzes die de spelers maken in het spel bepalen de uiteindelijke loop van het verhaal. Fantasie is een grote component in dit type rollenspel, magie speelt een belangrijke rol, naast het oplossen van puzzels en het uitspelen van gevechten. Deze gevechten vinden gewoon aan tafel plaats en worden met behulp van een dobbelsteen uitgevochten. Mensen verkleden zich niet, je leeft je in in een situatie en reageert vanuit de karakterrol die je speelt.
Interview Max Lange, enthousiast AD&D-er
Hoe lang speel je al AD&D? Ruim 20 jaar, vanuit studietijd met 4 tot 5 vrienden.
Hoe vaak speel je het? Zo’n 6 keer per jaar (met diezelfde vrienden), vroeger een keer per week of twee weken.
Wat vind je zo leuk aan deze hobby? Om met gelijkgestemde zielen in een fantasywereld avonturen te beleven is ontzettend leuk. Het zijn vrienden voor het leven geworden.
Wie speel je? Drake Firefly, een chaotic-good vuurmagiër.
Wat doe je zoal in het spel? Drakes vader zoeken, die hem als jong kind in een dorpje heeft achtergelaten om op te groeien. In de stad waar hij als stadswachter werkte kon Drake hem niet vinden, dus heeft hij zich aangesloten bij een groep reizigers om hem op te sporen. Ondertussen is de wereld om hem heen in oorlog aan het geraken en probeert de groep sporen te volgen waarmee ze hopelijk de wereld kunnen redden.
Oproep: Speel jij ook AD&D (in Schuytgraaf), zoek je nog spelers voor jouw groep of ben je op zoek naar een groepje om mee te spelen? Mail dan met Max (max@lange.nl) om gelijkgestemden te vinden.
Bij Re-enactment ( levende geschiedenis) gaat het om het beleefbaar maken van het verleden. Authenticiteit is hierbij van het grootste belang, het moet historisch correct zijn en juist geen fantasieverhaal. Er wordt veel research gedaan naar het leven in het verleden, naar ambachten, kleding, koken, muziek, dansen en natuurlijk ook vechten. Er bestaan verschillende verenigingen die zich richten op specifieke perioden uit de geschiedenis, van prehistorie tot dienstplichtperiode en alles daar tussenin. In Schuytgraaf zijn drie liefhebbers geïnterviewd:
Interview Marlou Leenders
Wat voor re-enactment doe je? Ik ben lid van ‘the knights of the four quarters’, die bij kasteel Doornenburg en kasteel Limbricht horen. We wonen en werken in een middeleeuwse setting in de periode 1300-1500 na Christus
Hoe ben je daarbij gekomen? Ik werkte als gids op kasteel Doornenburg en zag vaak de ridders oefenen met zwaard vechten. Op een dag waren ze vanuit de knights op zoek naar een vrijwilliger om bij een toernooi het prijzengeld aan de ridders te overhandigen. Toen mocht ik als jonkvrouw meedoen. Vanaf dat moment ben ik vaker mee gaan doen en lid geworden van de knights. We spelen geen rollen, ik blijf gewoon Marlou, maar dan in de middeleeuwen.
Hoe vaak doe je dit? Iedere derde zondag van de maand hebben we ons kampement bij kasteel Doornenburg, we hebben dan een speciaal educatief programma voor bezoekers van het kasteel. Ook zijn we in te huren voor workshops en kinderfeestjes. Binnenkort is er ook een halloweenevenement op kasteel Doornenburg, waar de knights aan mee doen.
Oproep: Ben je benieuwd naar de Middeleeuwen en hoe er toen geleefd werd? Kijk dan op de website www.knights4q.nl of stel je vraag per mail aan Marlou (marlouleenders@upcmail.nl).
Interview Marisca Zweistra-Hoogstraten
Wat voor re-enactment doe je? Ik ben in 1999 begonnen bij de vereniging ‘Die landen van herwaerts over’ met het uitbeelden van het leven in de vikingtijd. Gaandeweg ben ik me meer in de middeleeuwse periode 1400-1500 gaan verdiepen. We hebben een kampement met ambachten, waar ‘vertellers’ rondlopen om uitleg te geven aan publiek. Soms spelen we ook een scene, maar over het algemeen hebben we meestal een kampement waar van alles te zien is. Iedereen speelt wel een middeleeuwse rol met een bijbehorende middeleeuwse naam. Dat maakt het ook makkelijker om de hele dag in die rol rond te lopen.
Welke rol speel je het liefst? Het liefst ben ik als Mechteld de hele dag bezig met handwerken: breien, weven, borduren of spinnen met garen en naalden uit de Middeleeuwen. Vaak speel ik ook kindermeisje, in het vroeg vijftiende eeuwse huishouden, ook omdat ik mijn eigen drie kinderen vaak meeneem naar het kampement. Dat vinden ze heel leuk, we doen dan middeleeuwse spelletjes: tollen, bikkelen, stokpaardje rijden. Kinderen uit het publiek mogen dan ook meedoen. We researchen onze gespeelde rol: het moet iets zijn wat echt heeft kunnen bestaan, maar het zijn geen historische figuren.
Hoe vaak ben je bezig met deze hobby? Minstens een weekend per maand een kampement en daarnaast ook een dag per vijf weken met een kledinggroepje onderzoeken, maken en uitwisselen.
Oproep: Wil je ook eens ervaren hoe het is om in de middeleeuwen te leven? Kijk dan op www.dielanden.nl om eens een keer mee te doen. Ook kan je Marisca zelf mailen (mariscahoogschagen@hotmail.com).
Interview John van Lith
Wat voor re-enactment doe je? Dienstplichtperiode 1970-1985, dus de periode van de dienstplicht tijdens de Koude Oorlog. De werkgroep 41DKO waar ik lid van ben, maakt onderdeel uit van de Vereniging Historische Militaria (www.livinghistory.nl), die veel meer perioden en onderdelen uit de militaire geschiedenis beleefbaar maakt. Met een groep van circa 25 man kunnen we 24 uur achtereen selfsupporting ‘overleven’ in ruw terrein. Vaak zijn we aanwezig bij evenementen, maar liever nog gaan we ‘voor onszelf’ op oefening in het bos.
Waarom ben je met deze hobby begonnen? Ik heb zelf de dienstplicht nog meegemaakt, zelfs een tijdje beroeps geweest en ik verlangde terug naar dat gevoel van kameraadschap in het leger. De re-enactment in onze groep is zo georganiseerd, dat de normale dagelijkse gang van zaken in het leger in die periode wordt nagebootst, inclusief rangen en standen. Dat betekent dat ik als gewone soldaat gewoon moet doen wat de sergeant mij opdraagt. Ik heb expres niet dezelfde rang gevraagd als die ik in het echte leger had, omdat ik juist geen leiding wil geven. Authenticiteit is voor onze groep erg belangrijk, alles moet kloppen. Studie naar de periode van de Koude Oorlog brengt diepgang in ons rollenspel en maakt het ook serieus. We zitten bij zo’n kampement of actie in onze rol en komen daar niet uit.
Oproep: Vind je het ook leuk om soldaatje te spelen en heb je goede herinneringen aan je dienstplicht of heb je nog onderdelen van je PSU liggen? Kijk dan eens op de website www.41DKO.nl of mail met John (J.van.Lith9@kpnplanet.nl).
LARP (Live Action Role Playing) is de fantasy- en theatervariant van rollenspel, inclusief verkleedpartijen en fantasyfiguren. Ook wel omschreven als improvisatietoneelavontuur in de open lucht. Bestaat in vele soorten en maten, van tolkienachtige settings tot cyborg-futuristische verhaallijnen. Een organisatie schrijft een plot voor een evenement en spelers kunnen zich daarvoor inschrijven. Door de acties van de spelers wordt het uiteindelijke spel bepaald. De organisatie zorgt voor de aankleding van de set, de verhaallijn en de ‘monsters’, de spelers zorgen voor hun eigen outfit en soms ook voor hun eigen onderkomens in stijl. Helaas geen interviews met een LARP-er uit Schuytgraaf, maar ze zijn er vast wel! Een idee krijg je op www.gamesnstuff.com of www.the-vortex.nl
Warhammer en Magic the Gathering
Warhammer is het naspelen van veldslagen met miniaturen, een zogenaamd tabletopspel, wat je op een tafel op een maquette speelt. Van origine heeft Warhammer een fantasysetting, maar er zijn inmiddels vele varianten bekend waarmee historische veldslagen worden nagespeeld.
Magic the Gathering is een kaartspel dat je met twee of meerdere spelers speelt, waarbij je je eigen deck kan samenstellen met bepaalde typen creatures en bijbehorende magie. Hiermee kan je je tegenstander aanvallen of jezelf verdedigen. Voor meer informatie kijk je eens rond bij www.spelkwartier.nl.
Meer weten over mensen uit Schuytgraaf die deze hobby’s uitvoeren? Kijk op vierkrantschuytgraaf.nl.
18 septemberDe wijkagenten van Schuytgraaf laten op sociale media weten dat er nu al meldingen binnenkomen over vuurwerk dat afgestoken wordt.…
14 septemberDe Airborne herdenking in Driel kan rekenen op de aanwezigheid van een bijzondere gast. Naast de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Canada,…
14 septemberDe gemeente Arnhem doneert 1 euro per inwoner voor de wederopbouw van Marokko. Dit is een bedrag van ruim 167.000…