Reizende Romeinse bruiloft in Elderveld

20 juni 2019Romeinse bruiloft bij Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld

Dit weekend start de reizende pop-up expositie ‘Een Romeinse bruiloft’. Deze tentoonstelling vindt plaats bij de Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld in Arnhem. Bezoekers kunnen een echte huwelijksceremonie meemaken, met symbolen en rituelen van de Romeinen. Ook de rol van vrouwen en mannen binnen het huwelijk komt aan bod. De expositie laat zien dat er nog steeds op z’n Romeins wordt getrouwd. Wellicht leuk voor bewoners uit Schuytgraaf om te gaan zien!

Zelfde huwelijksrituelen

Bezoekers van deze tijdelijke expositie zullen verrast worden met interessante informatie over onze westerse huwelijksrituelen. Zo zullen ze zien hoe deze hun grondslag vonden in de Romeinse tijd. Er worden bijvoorbeeld nog steeds ringen uitgewisseld. Zo dragen vrouwen vaak een sluier en worden over de drempel van hun huis gedragen. Ook legden Romeinen het huwelijk net als wij in de wet vast. De vrouw kon ook van haar man scheiden als hij het te bont maakte. Ze kon zelfs haar eigen bezittingen beheren!

Vooruitstrevende Romeinen

De expositie laat niet alleen de gelijkenissen met onze huidige tradities zien. Er wordt ook dieper ingegaan op de rol van vrouwen en mannen binnen de huwelijksceremonie. Ook wordt de rol in het huwelijkse leven beschreven. ‘Een Romeinse bruiloft’ vertelt daarnaast veel over de plek die vrouwen en mannen innamen in de maatschappij. Ook wordt er verteld hoe vooruitstrevend de Romeinen waren in het doorbreken van vooroordelen. Dat is tegenwoordig nog steeds erg herkenbaar. Een voorbeeld zien we in de veranderingen van de rol van mannen en vrouwen en daarnaast genderrollen.

Romeinennetwerk Gelderland

‘Een Romeinse bruiloft’ is een initiatief van ‘Romeinennetwerk Gelderland‘. Het is ontwikkeld door ‘RomeinenNU‘ in samenwerking met ‘Maartse Hazen‘. Deze expositie zal deze zomer naar acht locaties in Gelderland gaan. Meer daarover is te vinden op de website: www.romeineningelderland.nl.

De activiteiten in Elderveld

Op 23 juni a.s. is deze tentoonstelling te vinden bij de Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld. Tussen 12:00 en 16:00 uur is er een programma samengesteld. De hoogtepunten van deze dag zijn natuurlijk de Romeinse bruiloft en daarnaast de officiële opening van de Romeinse bijenstal. Er worden ook rondleidingen gegeven door de Romeinse tuin. Er worden bijvoorbeeld Romeinse kruidenplantjes verkocht. Daarnaast is er een proeverij van Romeinse soep en brood. Voor de kinderen zijn vooral ook de Romeinse spellen leuk.

Locatie

Biologische Tuinbouw Vereniging Elderveld
Hannesstraatje 2a
6843 NV Arnhem

(026) 3814187 (uitsluitend zaterdagochtend van 10.00-12.00 uur)

http://www.btv-elderveld.nl/


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen