Paarden werken aan groot onderhoud bos

13 februari 2019Vandaag is de gemeente begonnen aan het groot onderhoud van het Centrumbos Schuytgraaf. Bij deze werkzaamheden zijn paarden ingezet wat een bijzonder beeld opleverde.

Onderhoud

Het Centrumbos ligt centraal in Schuytgraaf tussen de kanovijver en de buurt Bloesemgaerd. Het Centrumbos is circa twaalf jaar geleden aangeplant. ‘De bomen en struiken zijn in de loop der jaren zo dicht gegroeid dat ze elkaars groei beperken. Daarom wordt waar nodig ‘gedunt’, het verwijderen van bomen en struiken. Hierdoor krijgen de bomen onderling meer ruimte waardoor ze beter kunnen uitgroeien en oud kunnen worden. Maar ook wordt zo variatie in de beplanting bevorderd’ vertelt Milly Kors van de gemeente Arnhem. ‘Het wilgenopschot in het midden, bij de bruggetjes, wordt verwijderd. De naaldbomen (moerascypressen) komen daardoor meer in het zicht. Ook worden de onderste takken van de naaldbomen verwijderd, zodat we er onder weer kunnen maaien.’

Rondgang

In oktober 2018 organiseerde de gemeente Arnhem een rondgang door het Centrumbos. Bewoners uit Schuytgraaf hebben tijdens deze rondgang hun mening gegeven over het onderhoudsplan van de gemeente. De opmerkingen kwamen overeen met de plannen van de gemeente.

Paarden

De aannemer die het werk voor de gemeente uitvoert, werkt met paarden. Nadat de bomen gezaagd zijn, slepen de paarden de stammen uit het bos. ‘Behalve dat dit een aardig gezicht is, zorgt deze manier van werken dat de bodem niet verdicht en de begroeiing minder wordt beschadigd’ vertelt Milly Kors. Niet al het gekapte hout wordt verwijderd. Her en der laat de gemeente hout liggen wat ondermeer goed is voor het insectenleven in het bos.

 


Locatie

Centrumbos Schuytgraaf


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen