Ontwikkelingen Schuytgraaf: discussie over parkeren en oversteekplekken

25 juni 2019Gisteravond presenteerde de gemeente Arnhem de stand van zaken van diverse projecten in Schuytgraaf. Voor de trouwe volgers van deze avonden was er weinig nieuws. Er waren ook een aantal vragen van bewoners, die leidde tot de nodige discussie.

Parkeren winkelcentrum Schuytgraaf

De geplande tweede fase van het winkelcentrum komt dichterbij. De gemeente presenteerde de eerste schetsen tijdens de avond. Zoals bekend komt er een discount supermarkt, een drietal winkels en woningen. Deze tweede fase wordt gebouwd op de huidige parkeerplaatsen tegenover Ter Stal. De parkeerplaatsen worden verplaatst naar het noorden waar nu tijdelijk een grasveld (tussen de huidige parkeerplaatsen en de Metamorfosenallee) is gelegen. Er worden slechts een paar extra parkeerplaatsen gerealiseerd ten opzichte van het huidige aantal. Uit de zaal werden zorgen geuit over het aantal parkeerplaatsen. Volgens een aantal bewoners en winkeliers zijn er nu al te weinig parkeerplaatsen. De gemeente wuifde deze zorgen weg. Van Reijen: Met de extra parkeerplaatsen voldoet het winkelcentrum aan de gemeentelijke parkeernormen. Daarmee zijn er volgens ons en de eigenaar van het winkelcentrum voldoende parkeerplaatsen’.

Oversteekplekken

Bewoners uit de zaal vroegen de gemeente naar een oversteekplaats tussen de internationale school en het winkelcentrum. Bewoners zien dagelijks vele leerlingen van de school hier de weg oversteken en achten dit gevaarlijk. De gemeente deelt de bezorgdheid van de bewoners. Er wordt echter geen extra oversteekmogelijkheid gerealiseerd. Er is immers een oversteekplaats bij station Arnhem Zuid.

Ook de rotonde bij het tankstation werd door bewoners benoemd als onveilig. ‘Er komen steeds meer kinderen hier de weg moeten oversteken’ verteld een bewoner. Op de vraag of hier een ongelijkvloerse oversteek gerealiseerd kan worden of dat fietsers voorrang kunnen krijgen op automobilisten antwoordde de gemeente afwijzend. ‘Fietsers hier voorrang geven creĆ«ert schijnveiligheid,’ verteld Frank Willemen van de gemeente Arnhem. ‘het wordt hierdoor niet veiliger voor de fietser’.

Wilgenvliet en Bolderbuurt

Tijdens eerdere informatieavonden presenteerde de gemeente al de plannen voor Wilgenvliet en de Bolderbuurt. Deze avond vertelde de gemeente dat voor de eerste woningen in Wilgenvliet op 10 juli de verkoop start. De geplande appartementen aan de zuidzijde van deze buurt, zijn nog in ontwikkeling. Omwonenden hebben bezwaren tegen de geplande hoogte van deze gebouwen en deze moeten nog behandeld worden voordat de plannen verder kunnen.

Voor de Bolderbuurt wordt na de zomer een informatieavond georganiseerd waar de plannen voor de eerste woningen gepresenteerd worden aan geĆÆnteresseerden.

‘Stedelijk, stoer en robuust’

De gemeente heeft de afgelopen maanden de plannen voor de velden 6 en 11 verder uitgewerkt. Deze velden waar voorheen de kunstwerkplaats was gelegen, wordt volgens Kirsten van Reijen van de gemeente ‘stedelijk, stoer en robuust’. In het plan zitten relatief veel appartementen en relatief veel sociale huurwoningen. ‘Dat is ook de opzet van Schuytgraaf,’ ligt van Reijen toe. ‘Dichter bij het station wordt de wijk stedelijker’. Het wordt een gemixte buurt waarin ook duurdere koopwoningen worden gerealiseerd. Er is al opgehoogd. Dit moet een jaar liggen voordat de grond gereed is om te starten met aanleg en bouw.
De plannen voor deze nieuwe buurt worden eind dit jaar vertaald naar een bestemmingsplan. In dat plan worden ook bestaande buurten opgenomen die nog een zogenaamde globale bestemming hebben.

Geluidscherm

Langs de spoorlijn Arnhem-Nijmegen ligt op dit moment een geluidscherm aan de zuidkant van station Arnhem Zuid. De gemeente is op dit moment in gesprek om ook aan de noordzijde, langs de velden 6 en 11, een geluidscherm te realiseren. Dit geluidscherm moet over twee tot drie jaar gerealiseerd zijn.

Park Lingezegen

Op de grens met Park Lingezegen heeft de gemeente frambozen- en bramenstruiken en bloemen geplant. Dit zorgt voor een geschikt leefgebied voor fazanten en patrijzen. Je kunt dit gebiedje bereiken via een pad net achter de hulp warmte centrale.


Eerder:

12 juni 2018: veel nieuwe plannen voor Schuytgraaf


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen