Nieuwjaarsduik: ook Schuytgraaf is er bij

21 december 2018Op 1 januari 2019 vindt voor de 18e keer de Arnhemse Nieuwjaarsduik plaats. Net als voorgaande edities zullen de Rijkerswoerdse Plassen het theater zijn op deze eerste dag van het jaar. Net als voorgaande jaren zijn ook weer bewoners uit Schuytgraaf deze dag van de partij om een lekkere frisse duik te nemen.

Nieuwjaarsduik

De inmiddels tot Hollandse traditie uitgegroeide Nieuwjaarsduik vindt zijn oorsprong in Zandvoort maar is vooral bekend geworden door de omvang in Scheveningen waar zo’n 10.000 deelnemers ter hoogte van het Kurhaus te water gaan. In Arnhem – eigenlijk duik je in Elst – staan naar verwachting 400 personen te trappelen om op nieuwjaarsdag het water in te gaan en het nieuwe jaar fris te starten. Ieder met een heel eigen reden.

Als de weersverwachtingen zijn te vergelijken met die van de vorige editie, dan zijn de duikomstandigheden niet bikkelhard te noemen. Volgens het KNMI was het weer toen zeer zacht, somber en vrij nat. De temperatuur lag gemiddeld op 5,6 °C en dat zorgde voor een een flinke toestroom aan deelnemers. ‘Meer dan welkom!’ aldus Chantor Pascal van Beek. ‘De cijfers laten een toename aan deelnemers zien en daar stellen wij ons dit jaar ook weer op in.’

Schuytgraaf

Ook een grotendeels Schuytgraafse vriendengroep neemt al jaren op de eerste dag van het nieuwe jaar een frisse duik.  ‘De aanloop naar de duik is een belangrijk onderdeel. De duik zelf is ieder jaar weer een feest. Het blijkt het ideale medicijn tegen hoofdpijn van de avond en nacht ervoor’ vertelt Arno Foppen. De vriendengroep probeert er ieder jaar weer iets ludieks van te maken. Arno: ‘Twee jaar geleden was, zoals wel te zien is, ons thema sneeuwwitje en haar dwergen. Eerder hadden we the village people, Caesar en iets tropisch. Dit jaar moet de keuze nog gemaakt worden.’

Inmiddels heeft dochter Floor (13) ook de weg gevonden. Ze heeft nog geen idee waar ze aan begint maar net als bij de rest van het gezelschap begon het met een grote mond en de simpele zin: ‘ik doe mee’.

Warme kom erwtensoep

10 lokale vrijwilligers staan op 1 januari klaar om de helden na de Duik die om 12:00u stipt plaatsvindt te voorzien van een heerlijke kom snert en een warme muts. Unox, meer dan twintig jaar verbonden aan de Nieuwjaarsduik, stelt voor alle Serieuze Duiken in het land de iconische oranje mutsen en warme erwtensoep beschikbaar.

Inschrijven en het Goede Doel

Deelnemers kunnen zich via de eigen website tot 31 december inschrijven. Zij zijn gegarandeerd van deelname. Zogenaamde na-inschrijvers zijn welkom vanaf 11:15u. De kosten zijn € 3,50 per persoon. Daarvan gaat € 0,50 naar Team Hollander die zich op een sportieve manier – middels de Ropa Run – voor kanker inzet.


Locatie

Rijkerswoerdse Plassen

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen