Nieuwe rage: planten ruilen op stekjesroute

23 juni 2021De laatste maanden kom je op de social media steeds meer berichten tegen over het ruilen van planten en stekjes. Deze ruilplekken bevinden zich ook in onze wijk. Misschien heb jij ze al ontdekt? Deze rage is niet in Schuytgraaf begonnen, maar is er wel beland. Begon het als één van de nieuwe interesses tijdens de Corona-periode, het zou wel eens een blijvertje kunnen zijn.

Ruilsysteem

Heb je teveel pompoenstekjes, maar wil je graag kruiden- of bloemstekjes, dan kan op deze manier een mooie gelijke ruil ontstaan. Via een zogenaamde stekjesroute kun je met je stekjes of plantjes langs een plantenkast of kleine kas gaan waar je kunt ruilen. Het systeem werkt ongeveer als de minibieb. In plaats van een boek erin te leggen en een ander eruit te halen, doe je dat met een plantje. Haal alsjeblieft niet zomaar plantjes weg, dat is diefstal. De stekjes worden met veel moeite gekweekt en plantjes worden gekocht. Je moet wel weten waar je moet zijn, maar er zijn meerdere georganiseerde groepen die lijsten hebben met deelnemende ruilkasteigenaars.

Natuurorganisaties zorgen voor plantruilkasten

Bij Siza de Buitenplaats, aan de Marasingel 19, staat een plantenruilkast. Deze is onderdeel van oorspronkelijk acht kasten verspreid over de stad. Hier kunnen planten, stekjes en zaden geruild worden. Het initiatief is van Arnhem KlimaatbestendigNatuurcentrum ArnhemGroen Arnhem en Arnhem Zoemt. Acties als Arnhem Zoemt en verschillende buurtmoestuinen kunnen hier ook hun planten delen om de stad verder te vergroenen. Meer groen is onder andere ook goed voor de toename van insecten.
Onder de noemer van #plantenruilkastarnhem doet Lynn van de Weerd van Lynn’s Plant Exchange op Het Hout 74 ook mee. Zij vult haar voorraad planten vaak aan. Het is natuurlijk niet zo dat een stekje geruild kan worden tegen een plant. Een ruil moet gelijkwaardig zijn.

Stekjesroute

Een ander initiatief is de stekjesroute. Door de facebookpagina van de stekjesroute lijken de deelnemers goed te vinden te zijn. Ook hier geldt weer het principe van je eigen plantje of stekje te ruilen tegen een ander plantje of stekje. Er is vaak ook gelegenheid een donatie te geven.
Loes de Ruiter doet bijvoorbeeld hier aan mee. Ze krijgt regelmatig bezoekers. Daardoor moet ze af en toe haar voorraad weer helemaal aanvullen. Haar plantenkast is te vinden in de Medeastraat aan de stationszijde.

Afgehaakt

Een andere inwoonster was een ruilplek aan het opzetten. Ze bedacht zich echter. Ze legt uit waarom: “Er zijn bij mij jaren eerder planten en zelfs tuinstoelen uit mijn tuin ontvreemd. Dus toen ik hoorde dat er bij een ander uit haar ruilkast plantjes waren gestolen, besloot ik er vanaf te zien. Ik heb mijn tuin toen vol geplant en veel weggegeven. Maar, ik twijfel nog wel over volgend jaar”.
Al met al een bloeiende business, al levert het meer plezier dan geld op.

Locatie

De Buitenplaats
Marasingel 19
6846 DX Arnhem

https://www.siza.nl/debuitenplaatsarnhem


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen