Nieuwbouw Lorentz opent eind 2019 deuren

19 september 2017De informatieavond over de nieuwbouw van het Lorentz Lyceum van 19 september is druk bezocht. Bewoners uit de wijk Elderveld zijn massaal afgekomen op deze avond om hun ongenoegen over het voornemen te uiten.

Quadraam

Quadraam, de onderwijsgroep waar divers middelbare scholen in de regio onder vallen, organiseerde de informatieavond om omwonenden te informeren over het voornemen om het Lorentz in Elderveld te bouwen. Ook wil Quadraam graag met bewoners in gesprek om de plannen verder uit te werken. Er was veel belangstelling. De zaal in Rivers International School zat vol met bewoners uit Elderveld.

Het huidige schoolgebouw van het Lorentz in Vredenburg is verouderd en moet worden vernieuwd. Renovatie is geen optie meer voor Quadraam. Nieuwbouw op de huidige locatie is ook niet gewenst. Naast het feit dat Quadraam de schoolgebouwen van hun onderwijsgroep beter willen spreiden (de huidige locatie ligt op steenworp afstand van het Olympus), wil het bestuur ook graag de school in of nabij Schuytgraaf realiseren. “Eigentijds onderwijs past in een nieuw eigentijds gebouw” aldus de projectmanager van Quadraam. Begin dit jaar bood de gemeente Arnhem deze locatie aan.

Quadraam had de voorkeur voor een locatie in Schuytgraaf. Maar in Schuytgraaf was geen grond beschikbaar voor een middelbare school. Op vele vragen van omwonenden over een alternatieve locatie in Schuytgraaf antwoordde de gemeente dat in Schuytgraaf alle gronden al bestemd zijn voor woningbouw.

Elderveld

De bewoners uit Elderveld lieten massaal weten het niet eens te zijn met de plannen. De locatie bestaat nu voor een deel uit bos en een trapveld voor de jeugd. Een tweetal jongens overhandigde handtekeningen aan de gemeente die zij opgehaald hebben voor behoud van hun trapveldje. Bewoners vinden afstand tot Schuytgraaf ook geen argument: “Wat maakt het voor kinderen uit Schuytgraaf uit of ze naar Vredenburg moeten fietsen. Kinderen die naar de middelbare school gaan zijn gewend om grote afstanden te moeten fietsen”.

Veel vragen van de bewoners gingen over alternatieve locaties waaronder de locatie aan de andere zijde van de Metamorfosenallee (De Laar), locaties in Schuytgraaf en locaties aan de buitenrand van Schuytgraaf. De gemeente gaf aan dat de locatie bij het station de enige locatie is waar nu al een bouwbestemming voor scholen ligt. De aangedragen alternatieve locaties zijn ofwel bestemd voor woningbouw, ofwel voor groenontwikkeling.

Uitwerking plan

Bij de randvoorwaarden van het plan wordt uitgegaan van een gebouw van maximaal 14 meter hoog. Het huidige bestemmingsplan staat al tot 37 meter hoogte toe. Het schoolplein is aan de zijde van de Metamorfosenallee geprojecteerd. Er komen twee entrees voor fietsers, een aan de zijde van het station en een aan de zijde van Elderveld. Op het terrein moet ook een voetbalcourt komen, die ook door de jeugd uit de buurt gebruikt kan worden. De ontsluiting voor auto’s komt ook aan de zijde van het station. Er ligt nog niets vast, in de uitwerking wil Quadraam ook input van de buurt.
Op 7 november organiseert Quadraam een tweede bewonersavond. Iedereen die mee wil praten over de inrichting van het nieuwe schoolterrein is welkom om mee te komen praten. Quadraam wil ook deze avond eerste schetsen van architecten kunnen laten zien. De avond begint om 20.00 uur in Rivers International School. Ook bewoners van Schuytgraaf zijn welkom om mee te praten.

De plannen van Quadraam gaan uit van opening van de nieuwbouw voor de kerst van 2019.


Locatie

Locatie nieuwbouw Lorentz
Oegstgeeststraat, Arnhem


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen