Nieuw in Schuytgraaf: Groene abri met mobieloplader

2 mei 2021Onze wijk is een nieuw soort abri rijker. Het gaat om een innovatieve en duurzame bushalte, die de gemeente Arnhem net heeft laten plaatsen. Een zogenaamde ‘groene’ abri.

Wat is deze abri

De nieuwe bushalte staat bij treinstation Arnhem Zuid en ziet er anders uit dan ‘gewone abri’s’. Toekomstige bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) gaan er stoppen. Dat zijn snelle en comfortabele buslijnen tussen Arnhem en de regio. Deze abri biedt meerdere nieuwe mogelijkheden. Dat wil zeggen dat je er bijvoorbeeld je telefoon kunt opladen via de USB-aansluiting. Ondertussen kun je dan over het web surfen. Dat kan via de wifi-verbinding van hetzelfde bushokje. Bovendien is deze gemaakt van duurzame materialen. En, last but not least, is de abri ‘groen’, dat wil zeggen het heeft een groen dak en wanden.

Groen

De nieuwe abri heeft een dak vol bloemen en planten die bijen en andere insecten aantrekken. Ook de wanden staan vol met planten. Onder meer geraniums, hedera, aster en salvia moeten de bushalte zowel voor de passagiers als de insecten aantrekkelijk maken. De populatie van deze beestjes is teveel afgenomen. Deze bushaltes kunnen een kleine bijdrage leveren aan een stijging van hun aantal. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en automatisch afgegeven aan de beplanting.

Duurzame materialen

Het gebruikte staal is voor 96 procent gerecycled, de houten onderdelen hebben het FSC-keurmerk. Ze zijn in Arnhem verduurzaamd zonder chemische middelen. Zuinige leds zorgen voor de verlichting. De lamp van de vertrekstaat brandt alleen als de reiziger een knop indrukt. Sowieso wordt er naar gestreefd zoveel mogelijk lokale materialen te gebruiken. Dat scheelt ook in milieukosten voor vervoer. Daarnaast is gebruik gemaakt van onderhoudsvrij aluminium en beton zonder cement. Dat laatste scheelt 80% CO2-uitstoot.

Materialenpaspoort

Nieuw ook is dat de abri een zogenoemde ‘materialenpaspoort’ krijgt. Volgens de gemeente Arnhem is het ‘de enige paspoorthoudende bushalte van Nederland’. Die pas houdt in dat alle gebruikte materialen zijn vastgelegd in een document. Daardoor kan de bushalte bij demontage voor 100 procent worden hergebruikt.

Blijverdje?

Of er na de proef met de nieuwe bushalte meer in Arnhem komen staat nog niet vast. Het experiment wordt de komende maanden geëvalueerd. Als de groene bushalte bevalt, worden ook op andere plekken dergelijke abri’s geplaatst.

foto: gemeente Arnhem


Locatie

Station Arnhem-Zuid
Metamorfosenallée
Arnhem

https://www.arnhem.nl/


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen