Natuurijs in Schuytgraaf

8 januari 2017Afgelopen vrijdag is er geschaatst op de natuurijsbaan van ons eigen Schuytgraaf. Heerlijk! Even de schaatsen opzoeken van zolder, warme kleding aan en schaatsen maar. Dat zal voor de meesten van ons zo zijn geweest. Toch is aan dat ‘eventjes’ schaatsen heel wat vooraf gegaan. Een kijkje in de keuken bij schaatsvereniging STG Rijn IJssel.

De voorbereidingen

Op maandag 2 januari komt de voorzitter van STG Rijn IJssel, Marcel van der Burgh, met een geweldig bericht: Op donderdag gaat het Sportbedrijf Arnhem aan de slag en als het lukt dan hebben we vrijdag 6 januari een ijsbaan! Vanaf dat moment begint de ijskoorts bij alle vrijwilligers. Het draaiboek wordt erbij gepakt: Wat is er allemaal nodig? Wie gaat wat doen? Wie zorgt waarvoor? Wie kan aanwezig zijn en op welke dagdelen? Facebook moet worden bijgewerkt, hoe bereiken we ons publiek? De SKAR meldt zich want ze willen komen schaatsen met kinderen van de bso. Drukte alom.

Op dinsdag en woensdag wordt het stiller. De Gelderlander meldt ineens dat er geen ijs zal worden gemaakt. Nee toch?! De weersverwachting wordt bijgesteld en de temperaturen lijken ineens minder gunstig. Maar vanaf woensdagavond komt het optimisme terug, de temperaturen zakken weer.

Het startsein

Op donderdag om 12.00 uur zal de definitieve beslissing vallen. En ja hoor, om 12.14 uur komt het verlossende bericht op de vrijwilligersapp: het licht staat op groen! Facebookpagina ‘Skatebaan Schuytgraaf’ wordt bijgewerkt en binnen twee uur hebben zo’n 1.000 mensen de pagina bezocht. Ook TV Gelderland maakt melding dat Schuytgraaf open gaat: pr genoeg! Om half negen komt de eerste foto van de tractor met spuitende watertank op de vrijwilligersapp binnen. De ijskoorts barst vanaf dat moment echt los en de pr-machine op Facebook ook.

Vrijdagochtend, het is zover. In alle vroegte komen de vrijwilligers naar de schaatsbaan zodat de baan om 9.00 uur open kan. En natuurlijk lukt dat! Om 9.00 uur begeeft de eerste voorzichtige schaatser zich op de ondergespoten baan. Die ligt er supermooi en strak bij. Geweldig ijs! Naarmate de tijd vordert komen er steeds meer liefhebbers. En vanaf 10.00 uur zijn daar dan ook de eerste ouders om hun jonge kinderen kennis te laten maken met natuurijs. Maar ook de pers meldt zich: de Gelderlander, SBS6 (Hart van Nederland), de Telegraaf, radio 5: we zijn landelijk nieuws!

Het zonnetje schijnt, het is een stralend mooie dag. Ideaal om te schaatsen toch?

Helaas moesten veel schaatsliefhebbers worden teleurgesteld toen de ijsbaan na een pauze toch niet open kon gaan om 13.00 uur. Het was een te zonnige dag, de zon deed het ijs smelten, vooral aan de randen en daardoor begon de baan te ‘zweven’. Natuurlijk kun je dan nog wel schaatsen, maar na een half uur ligt de baan dan wel aan gort. Reden voor het bestuur van STG Rijn IJssel om de onpopulaire beslissing te nemen om de baan dicht te houden. Met slechts één reden: het ijs weer optimaal laten worden zodat er ’s avonds weer geschaatst kan worden.

En er werd geschaatst! Nog voor 19.00 uur stonden de schaatsliefhebbers alweer te trappelen om van start te kunnen gaan. Met als resultaat een behoorlijke wachtrij. Gelukkig duurde het wachten slechts zo’n vijf minuten. Er waren niet genoeg bankjes om de schaatsen aan te kunnen trekken, maar geen nood: op de grond lukt het ook!

Niet alleen voor de kassa ontstond een wachtrij, helaas ook voor de warme chocolademelk. Helaas lukte het daardoor niet om iedereen van echt warme chocolademelk te kunnen voorzien. Om 21.00 uur gaat de baan dicht. De meeste schaatsliefhebbers zijn dan al vertrokken, vooral de ouders met kinderen. De vrijwilligers ruimen alles op en keren moe doch voldaan huiswaarts.

Wat een geweldige dag was het! En wat is er heerlijk geschaatst. Als inwoners van Schuytgraaf hebben we toch wel heel veel geluk met zo’n mooie, grote natuurijsbaan in onze wijk. Geweldig dat we hebben kunnen schaatsen. Bedankt Sportbedrijf Arnhem en met name de ijsmeesters. Maar ook het bestuur en al die vrijwilligers van STG Rijn IJssel. Het was gewoonweg ‘super gaaf’!


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen