Markant figuur: De eerste postbode in Schuytgraaf

22 april 2015Dick Kraster, 65 jaar

Was al voor de start van de bouw van de wijk Schuytgraaf een graag geziene postbrenger. Heeft 42 jaar als postbode gewerkt in Arnhem, waarvan ongeveer zeven jaar in Schuytgraaf.

Dick begon zijn carrière in de bouw als timmerman. Via een tip van een kennis is hij de post ingerold. Hij heeft in veel verschillende gebieden in Arnhem de post rondgebracht. Begonnen in Noord, maar kwam uiteindelijk in Arnhem-Zuid terecht waar hij onder andere de post bezorgde bij de bewoners van oudsher, de boerderijen in Schuytgraaf.

Sinds 2000 bezorgde Dick de post in Schuytgraaf. Hier stonden toen alleen nog enkele boerderijen en oudere huizen. Dick kende de “oude” bewoners goed en kwam echt bij de mensen thuis. Het kwam dan ook vaak voor dat hij even bleef hangen voor een kopje koffie en gezelligheid. Rond die tijd was de gemeente al bezig met de voorbereidingen van de nieuwbouwplannen. Het gebied Schuytgraaf zou de wijk Schuytgraaf worden. Dick heeft de opbouw van de wijk vanaf het begin mee gemaakt en raakte enthousiast. Hij informeerde zichzelf via het GEM, dat toen nog bestond, en via het informatiecentrum over alle plannen en ontwikkelingen. Naast het enthousiasme voor de nieuwe wijk maakt hij ook de emoties van de “oude” bewoners mee, die afscheid moesten nemen van hun bekende gebied, hun huizen en vertrokken naar elders in of buiten Arnhem. Als hij hieraan terugdenkt, bezorgt Dick nu nog een brok in zijn keel.

In 2004 werden de eerste huizen van de nieuwe wijk opgeleverd en blije bewoners betraden hun huizen. Dick verwelkomde de bewoners met een hand en sprak bij velen de woorden: ‘Welkom in Schuytgraaf, ik ben jullie postbode!’ Ook bij de nieuwe bewoners kwam het vaak voor dat Dick even bleef hangen voor een bak koffie uit de pruttelpot, vaak genuttigd op een nog kale betonvloer.
Naarmate er meer woningen werden opgeleverd en er meer straten kwamen, ondervond hij het probleem dat er nog geen duidelijke straatnaambordjes of huisnummer waren. Hierin heeft Dick zichzelf moeten informeren en wegwijs maken, om toch de post op een juiste manier te kunnen bezorgen. De informatie en gebiedskaarten haalde hij bij het informatiecentrum en hij moest alles zelf uitzoeken. Met recht de pionier-postbode van Schuytgraaf te noemen!

Markante figuren: De eerste postbode van Schuytgraaf

De wijk werd groter, de bewoners settelden zich en Dick bracht nog steeds de post rond. De sociale contacten bleven, al werd in sommige huizen het kopje koffie drinken vervangen voor een beschuitje eten en aanschouwen van de nieuwgeboren wijkbewoners. Het is wel eens voorgekomen dat Dick thuis aan zijn vrouw moest uitleggen dat hij bij een andere vrouw op bed had gezeten… om de pasgeboren baby te bewonderen en vast te houden.

Het komen van de eerste scholen bij de Albert Heijn was ook een sociale aangelegenheid voor Dick. De school had lange tijd nog geen brievenbus, dus pionierde hij zijn weg naar binnen waar hij de post persoonlijk bracht bij alle medewerkers.

Dick heeft voor zijn eigen archief veel foto’s gemaakt van de opkomende wijk. Wanneer er weer een gedeelte van Schuytgraaf klaar was en alles qua postbezorging was uitgezocht, droeg hij het over aan een collega-postbode die de werkzaamheden voortzette.
In 2006 kampte Dick met gezondheidsproblemen. Doorzettend als hij was fietste hij op een koude winterochtend naar het sorteercentrum om zijn werk te starten. Onderweg kreeg hij spierpijn en flinke krampen, die hij eerst nog verweet aan het winterse weer. Dit bleek een hartinfarct te zijn die gelukkig goed is behandeld. Toch moest hij ruim een jaar revalideren en kon hij zijn werkzaamheden weer oppakken.

Markante figuren: De eerste postbode van Schuytgraaf

Wegens reorganisatie bij de post en veranderingen in procedures moest Dick na korte tijd zijn “autodienst” in de Schuytgraaf verruilen voor een nieuwe werkplek; het centrum van Arnhem. Ook hier was het even uitzoeken, want de straatnamen waren niet altijd duidelijk en o mdat er soms geen huisnummers waren werd er gerefereerd aan winkelnamen. Mede door zijn pionierswerk in Schuytgraaf was dit een makkelijke klus voor Dick. Het sociale aspect wat hij in Schuytgraaf had, vond hij gelukkig ook in het centrum. Het was nog steeds “ouwehoeren” tussen de werkzaamheden door.

Dick komt nog vaak in Schuytgraaf. Hij kent nog veel mensen uit zijn postbodetijd en heeft collega’s, kennissen en familie in de wijk wonen. Hij fietst graag door de wijk en kan genieten van de mooie fietspaden, waterpartijen en al het groen dat bewaard is gebleven of weer opkomt.
Hij kan weinig minpunten noemen, hoewel hij het wel fijn zou vinden als het winkelcentrum er zou zijn. Zelf zou hij graag in de wijk willen wonen, de Bloesemgaerd lijkt hem dan een geschikte plek.


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen