Landelijke campagne van 113 Zelfmoordpreventie

21 december 2022Gemeente Arnhem wil tijdens de landelijke campagne van 113 Zelfmoordpreventie een lokale campagne voeren om aandacht te besteden aan zelfmoord. Het is nog altijd een taboe en de gemeente wil dit doorbreken door het bespreekbaar te maken.

Zelfmoord in Arnhem

Het afgelopen jaar overleden 20 mensen door zelfdoding in Arnhem. Ook in Schuytgraaf is dit voorgekomen. Vaak heerst er een taboe over het praten over zelfdoding. Het is soms zichtbaar dat iemand aan zelfmoord denkt, maar het hoeft niet. Mensen die zelfmoord plegen willen eigenlijk niet uit het leven stappen, maar zien geen andere uitweg meer om van de nare en depressieve gedachten af te komen. Dit overkwam ook Tamara die haar broertje verloor door zelfmoord. Het interview wat Tamara hierover gegeven heeft is te lezen via deze link.

Praten over zelfmoord

‘Praten helpt’. Je hebt het misschien wel eens ergens voorbij horen komen. Voor veel mensen is dit geen mogelijkheid en houden gevoelens bij zich die ze eigenlijk willen delen, maar dit niet kunnen of durven. Soms zien mensen zelfmoordneigingen als een ziekte. Dit is niet het geval. Het is een lijden of een poging om er iets aan te doen, maar het is geen ziekte.

113 Zelfmoordpreventie

Stichting 113 Zelfmoordpreventie is een organisatie die nationaal optreedt tegen zelfmoord. De organisatie voert vele campagnes om het stilzwijgen over zelfmoord te doorbreken en het bespreekbaar te maken. De missie die ze heeft, is een land waar niemand sterft aan zelfdoding door eenzaamheid of depressieve gedachten. De organisatie is ervan overtuigd dat er jaarlijks honderden suïcides meer voorkomen kunnen worden wanneer je over zelfmoord kan praten en de zorg innovatiever en menselijker wordt georganiseerd.

Heb jij zelfmoordgedachten of ken je iemand waarvan je denkt dat de persoon aan zelfdoding denkt? Ga dan naar 113.nl en kijk wat jij kan betekenen. Praat erover, het helpt. Heb je zelf hulp nodig? Dan kan je gratis bellen via 0800-0113 of chat met de mensen van 113 Zelfmoordpreventie.


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen