Laatste boom op zijn plek

20 maart 2015Entree van Arnhem gaat langs de populieren in Schuytgraaf.

Met grote scheppen tegelijk plantte Ine van Burgsteden, wijkwethouder van Schuytgraaf, een boom vlak voor de warmtecentrale. Het is de laatste boom in een lange reeks, aangeplant vanaf de Drielse Dijk tot aan park Lingezegen.

‘Dit is nummer 194, is mij gezegd. Maar ik heb ze niet allemaal nageteld hoor’, grapt de wethouder vlak voor de eerste schop de grond in gaat. ‘En hiermee is nou wel echt een hele mooie entree van de stad aangelegd. Gefinancierd vanuit het groenfonds.

burgsteden1k

Een beetje op zoek naar wat hulp kijkt ze de mannen aan die de andere bomen ook hebben geplant. De mannen van BTL Bomendienst. ‘Wat is het eigenlijk voor een boom?’ ‘Een grauwe abeel, een populier dus’, weten die haar te melden. ‘Deze grauwe abeel maakt de rij af,’ aldus de wethouder. ‘Laat de lente nu maar gauw komen, zodat al die bomen ook snel een beetje groen gaan worden.’

Ine van Burgsteden gaat vervolgens met ferme stappen (op zilveren sneakers) de klei in en plant de boom. Gelukkig krijgt ze hulp van Nathan Polman, die spontaan een beetje meeschepte met zijn rode schepje en natuurlijk van de mannen van BTL. En dat was maar goed ook, want nadat ze zich eerst een beetje Maxima waant, die heel galant een boompje plant, moet ze toch ook wel bekennen dat de klei best zwaar is. ‘Pfoe, best een klusje!’ verzucht ze als ze het zweet van haar voorhoofd veegt.

burgstedenk

De bomenrij is niet alleen aangelegd uit esthetisch belang. Als de bomen uitgroeien (ze kunnen bijna 35 meter hoog worden) zullen ze een belangrijke broedplaats worden voor vogels. Ook vleermuizen hebben dit soort structuren nodig in hun vliegroutes. En dat het voor de bezoekers van Park Lingezegen belangrijk is, maakt de kleine Nathan duidelijk. Hij blijft nog lekker even doorscheppen rondom de boom en belooft de wethouder later zeker terug te komen als de boom is gegroeid.

 


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen