Kunstworkshops bij basisscholen in Schuytgraaf

19 augustus 2022In juni 2022 is het eerste kunstproject dat onderdeel is van de toekomstige kunstroute in Schuytgraaf van start gegaan.

Time Keepers

Kunstenaar Femke Herregraven bedacht het werk getiteld ‘Time Keepers’ dat bestaat uit een serie van sculpturen op meerdere plekken in de wijk. Deze werken worden in nauwe samenwerking met leerlingen van groep 5 en 6 uit vier verschillende basisscholen in Schuytgraaf ontwikkeld. In de kunstwerken staat de dialoog tussen toekomst, heden en verleden van Schuytgraaf centraal.

Workshops

De sculpturen en tijdscapsules krijgen vorm en inhoud door een serie van vijf workshops. Deze worden door Femke Herregraven en twee kunstdocenten Natasja Wagendorp en Nina Waanders (alumni van ArtEZ) begeleid.

Femke zal samen met de leerlingen het leven van nu proberen te vangen, maar zal ook speculeren over Schuytgraaf in de toekomst. Wat zijn hun verwachtingen, wensen en dromen voor deze wijk?

Wat is een kunstwerk?

In de eerste workshop staat de vraag centraal: wat is een kunstwerk? De leerlingen worden uitgedaagd om op een andere manier, vanuit een nieuw perspectief naar hun eigen werk te kijken, vanuit het perspectief van de natuur, of van taal. In de tweede workshop gaan de kinderen op safari door de wijk met biologe en bewoonster van Schuytgraaf Elze Polman om zo oog te krijgen voor het natuurlijke aspect van hun omgeving. In de derde workshop gaan de leerlingen samen met dichter Roos Marijn Peperkamp nadenken over het heden en de toekomst van Schuytgraaf en wordt taal ingezet als middel.

Tijdscapsules

De opgedane ervaringen worden vervolgens verwerkt. In tijdcapsules komen hun verhalen samen en worden hun tekeningen, objecten, geluidsfragmenten, video’s verzameld voor de kinderen van de toekomst. De tijdcapsules worden verzegeld en tien jaar later op een specifieke datum geopend.

 

Met de gemaakte werken, ideeën en ontwerpen van de kinderen gaat de kunstenaar haar sculpturen nader vormgeven. Deze zullen bestaan uit meerdere werken die de plekken van tijdcapsules markeren. De sculpturen brengen verhalen en visies over Schuytgraaf van nu en de toekomst samen en zullen in het voorjaar van 2023 worden gerealiseerd.

 

Deelnemende basisscholen

De deelnemende basisscholen zijn De Schatgraaf, Het Jongleren, De Arabesk en Confetti.

 

Foto: Koen Kievits


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen