Keiko Sato ‘Schuilplaats’

9 februari 2024Het kunstwerk van de Japanse kunstenares Keiko Sato gaat deze maand in productie. Keiko vindt inspiratie in het idee van achtergelaten sporen en reageert met haar werk op de rijke geschiedenis van Schuytgraaf. Archeologische vondsten tonen aan dat Schuytgraaf zevenduizend jaar geleden al was bewoond. De sporen van bewoning stammen uit de Midden-en Late IJzertijd, de Romeinse tijd en de vroege Middeleeuwen. Daarnaast is er tijdens de Tweede Wereldoorlog in en rond Schuytgraaf zwaar gevochten. Het laatste halfjaar voor de bevrijding liep de frontlinie zelfs dwars door het gebied.

Keiko zegt: “soms realiseren bewoners zich niet wat er zich eerder in de directe omgeving heeft afgespeeld. Met dit werk wil ik het verleden van Schuytgraaf visueel en voelbaar maken”.

Tweede Wereld Oorlog

Het onderwerp van de Tweede Wereld Oorlog, neemt een belangrijke plaats in het leven van Keiko in. Haar vader was een Japanse kamikazepiloot en moest van zijn missie terugkeren omdat hij onvoldoende brandstof had. Het leven na de oorlog was voor haar vader ondraaglijk en liet ook voor Keiko sporen na.

‘Schuilplaats’

Het object dat Keiko voor de kunstroute heeft ontworpen is een ‘schuilplaats’ in de vorm van een gebroken ei dat doet denken aan een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Het gebroken ei staat voor verwoesting en tegelijk voor vernieuwing; wanneer je naar boven kijkt en de lucht ziet, ervaart de toeschouwer een gevoel van vrijheid.

Richt je je blik naar beneden, dan kijk je naar de sporen uit het verleden; in een vloerinstallatie verwerkt Keiko metalen archeologische objecten uit Schuytgraaf afkomstig uit het archeologische depot van Arnhem.

Ecologische zone

Het werk wordt geplaatst aan de voet van een heuvel in een ecologische zone nabij het werk van Rob Voerman. Dit niemandsland midden in de wijk, waar de natuur haar gang kan gaan, vormt een essentieel onderdeel van de beleving. Om het te bereiken wandelt de toeschouwer door ‘ruig’, schijnbaar niet ingericht gebied. Het kunstwerk is in de zomer beschut door hoge grassen en kruiden en in de winter door struiken die het kunstwerk deels verbergen. De locatie is enerzijds afgelegen, anderzijds krijg je een goed inzicht van het landschap van de wijk.

Materiaal gebruik

De schaal van het opengebroken ei wordt gemaakt van spuitgegoten beton, rond een stalen frame. Het beton wordt voorzien van een coating in een aarde tint kleur. Keiko verwerkt alle archeologische objecten in de betonnen vloer. Het kunstwerk is ongeveer 3,50 meter hoog en 7,50 meter lang.

Opbouw kunstwerk

Het kunstwerk wordt op de locatie gebouwd en in elkaar gezet. Eerst wordt de grond afgegraven zodat er een fundering van beton gemaakt kan worden. Daar bovenop wordt het stalen frame dat uit twee losse delen bestaat vast gemonteerd. Vervolgens wordt het frame dichtgespoten met beton, waarna Keiko de vloerinstallatie van archeologische materialen zal maken. De bouw van het kunstwerk neemt tien werkdagen in beslag en is afhankelijk van het weer.

 

Plaatsing: februari/maart

Plaatsing duur: 10 dagen

 

Locatie: de ecozone, aan de voet van de heuvel aan de Metamorfoseallee, ter hoogte van de Orpheusstraat.

 

Meer informatie: www.plaatsmaken.nl of volg ons op Instagram: Kunstroute_schuytgraaf


Locatie

Ecozone Schuytgraaf


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen