Initiatieven Schuytgraaf in moeilijke tijden

22 maart 2020Begin maart werd duidelijk dat mensen die verkouden waren of koorts hadden in thuisisolatie moesten blijven. Ook de ouderen en zwakkeren in onze samenleving moesten oppassen. Voor hen kan besmetting met Corona heel gevaarlijk zijn. Maar de isolatie van velen leidt tot initiatieven van anderen.

Initiatieven in Schuytgraaf

Het begon met berichten op social media waarin mensen hulp aanboden. Allerlei hulpinitiatieven in de wijk werden samengevoegd in bijvoorbeeld Coronahulp Schuytgraaf. Dit is een facebookpagina waar vraag en aanbod elkaar treft. Iemand biedt aan om honden te willen uitlaten. Een verkouden gezin kan dat zelf niet en maakt er graag gebruik van. Een oudere dame loopt teveel risico als ze boodschappen doet. Iemand doet dat graag voor haar. Anderen passen op op kinderen van mensen in de zorg. Wel met nadruk op afstand houden. Spontane acties om de zorgmedewerkers of medewerkers in supermarkten waardering te laten horen. De politie waarschuwt wel om identificatie te laten tonen bij het meegeven van geld. Het is te erg voor woorden, maar ook nu zijn er dieven onder ons. Ook hebben wijkgenoten georganiseerd dat bewoners uit verzorgingstehuizen tulpen krijgen. Wat kunnen we creatief zijn en meelevend.

Speciale openingstijden

Albert Heijn Schuytgraaf heeft een extra openingstijd ingesteld tussen 07:30 en 08:00 uur. Senioren en medewerkers in de zorg kunnen op dit tijdstip winkelen zonder andere bezoekers. Een goed initiatief, omdat ze minder risico op besmetting lopen. Daarnaast grijpen ze minder snel naast een aantal producten die erg populair zijn en zijn ze sneller klaar.

Inventief ondernemen

Enkele horeca-ondernemers hebben bijvoorbeeld van hun eetgelegenheid een afhaal- en bezorgrestaurant gemaakt. Zo ook Food and More in winkelcentrum schuytgraaf. De eigenaren hebben een online menu samengesteld en er kan contactloos afgehaald en bezorgd worden. Het nieuwe restaurant FortVier aan Laakoever 401 heeft een 4-gangenproeverij. Samen met eventueel wijn en bier op fles kan het worden afgehaald of thuisbezorgd. Wel thuis nog even opwarmen volgens instructies. Als dit soort acties gesteund wordt, dan kan het echt een succes worden. Ook andere ondernemers passen zich aan. De Schrijverij heeft haar workshop ‘Creatief Schrijven’ omgezet naar een online workshop op de eerste vrijdag van de maand. Kun je niet op dat moment, dan krijg je de opname van de workshop.

Nieuwe ideeën en initiatieven

Met nog strengere maatregelen volgen hopelijk nog meer slimme oplossingen. Winkels sluiten ook steeds vaker hun deuren. Hebben ze een webshop, dan kunnen we daar kijken. Maar, zijn er nog meer mogelijkheden? Hopelijk worden er ook in onze wijk nog meer goede initiatieven opgezet en worden er bij de ergste maatregelen toch weer lichtpunten gecreëerd. Samen staan we sterk.

 


Locatie

winkelcentrum Schuytgraaf
Fortunastraat


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen