Informatieavond nieuwbouw Confetti

19 juni 2019Leerpleinen, mogelijkheden voor buitenonderwijs, een groot, natuurlijk speelplein, een dorps karakter en een kiss & ride; dat zijn termen die vanavond  door De Salamander vlogen. Directrice Christel Hensema van Daltonschool Confetti en Thomas Vullings van Thomas Architecten informeerden (toekomstige) ouders en andere geïnteresseerden over de nieuwbouwplannen van basisschool Confetti. Een gebouw met verschil in hoogte, veel ruimte rondom de school en speelse elementen binnen en buiten. 

Basisschool Confetti is op het moment gevestigd in MFC Omnibus. Al jarenlang blijkt hier (en in MFC De Salamander) een nijpend tekort aan lokalen te zijn. Ieder jaar komen er weer (tijdelijke) oplossingen. Lokalen worden gesplitst en noodlokalen worden bijgebouwd, maar gelukkig zag Gemeente Arnhem ook wel in dat dit geen toekomst heeft. Maar waarom gaat Confetti nou naar die plek en niet een andere school?
Een paar jaar geleden is aan de drie kleinste scholen in Schuytgraaf een voorstel gedaan: Schrijf een motivatie waarmee je laat zien dat jullie als school een eigen gebouw nodig hebben. Daltonschool Confetti wist de gemeente te overtuigen. Ze betrokken ouders en leerlingen al snel bij het hele proces. De eerste planning was dat schooljaar 2020-2021 gestart zou kunnen worden in het nieuwe gebouw.

Dorpsplein

Een architect werd uitgekozen, de visie van de daltonschool werd verwezenlijkt in een droomplaatje, maar helaas bleek alles financieel niet haalbaar. Plannen werden aangepast, zo werd bijvoorbeeld het geplande puntdak geschrapt.
Het idee voor de indeling van de school is gebaseerd op een dorpsplein, passend bij het buurtje waar de school komt te staan en passend bij het daltononderwijs dat de school biedt. Met name de toren in het midden van het ontwerp moet een blikvanger worden. Het ontwerp straalt veel openheid, maar ook geborgenheid uit. En dat platte dak blijkt alleen maar voordelen te bieden: er kunnen minstens 150 zonnepanelen op.

Onderwijsvisie

Het gebouw is niet alleen maar mooi en speels, maar er is ook duidelijk nagedacht over de onderwijsvisie van de school. Er komen vier leerpleinen met grenzend aan de pleinen de klaslokalen. Een van de leerkrachten Rianne Aaldering zegt na afloop stralend: ‘Ik ben zo blij dat er geen smalle gangen meer zijn, maar dat alles een open karakter heeft. We kunnen nu echt met alle kleuters werken op een leerplein. Dit zal het onderwijs alleen maar ten goede komen!’

Te weinig lokalen

Een oplettende ouder geeft aan dat de veertien geplande lokalen voor aankomend schooljaar nog wel genoeg zullen zijn, maar aangezien de school ieder jaar met een klas groeit, zal dat in 2021 al niet meer genoeg zijn. Thomas van Thomas Architecten vertelt dat ze al een plan hebben om extra lokalen aan het ontwerp toe te voegen. Geen noodlokalen, maar lokalen in dezelfde stijl als het gehele gebouw.
Iedereen kan op één hand natellen dat Confetti (net als de andere scholen) blijft groeien, maar helaas onderneemt de gemeente hierin nog geen actie.

Het schoolplein: ruim en natuurlijk

Een onderdeel van het schoolplein zal een kiss & ridestrook zijn. Ouders kunnen hier ’s ochtends hun kind afzetten en eventueel ook parkeren. Overdag is deze strook een onderdeel van het schoolplein. Plannen voor het schoolplein zijn nog niet concreet, maar er is al wel veel over nagedacht. Ook dit plein moet passen bij het dorpse karakter. Bosjes, een moestuin, een weide en misschien een plek om met water te spelen. Christel Hensema voegt toe: ‘Kinderen mogen vies worden en daar passen deze ideeën bij.’
Het speellokaal van de school is zo te gebruiken dat er ook optredens gegeven kunnen worden. Daarnaast is er een buitenpodium voor buitenlessen, maar ook voor de befaamde Confetti Summernight, een minifestival waar de school ieder schooljaar mee afsluit. Er zullen geen gymlokalen bij de school komen. Dat zal betekenen dat de kinderen van Confetti nog steeds moeten gymmen in MFC Omnibus of bij de tegenoverliggende sportvelden. Dit zal de komende tijd verder uitgedacht worden.

Samenwerking met BSO

In de buurt waar de nieuwe school komt te staan – Buurt aan de weide tegenover de sportvelden – staat nu al een aantal woningen. Verder zal er waarschijnlijk een sportschool, een dansstudio en een tandartspraktijk komen. Naast de rotonde is reeds de bso en kinderopvang van SKAR uit de grond gestampt. Confetti zal nauw samenwerken met deze vestiging van SKAR. De school kan bijvoorbeeld gebruik maken van de grote keuken van de kinderopvang, maar SKAR zal ook gebruik maken van het handvaardigheidlokaal en het grote schoolplein van de nieuw te bouwen school.
Op dit moment zijn er al plannen voor verdere samenwerking. De overgang van peuter naar kleuter zal zo makkelijker zijn.

Planning

Inmiddels is de verwachting dat er pas in april 2020 gestart kan worden en dat de verhuizing in mei 2021 zal plaats vinden.
Vanaf nu kunnen de plannen nog concreter uitgewerkt worden. Wat komt er op de vloer? Welke materialen gaan ze gebruiken? Waar komt het fietsenhok? En hoe gaan we om met eventuele verkeersproblemen?
Op de hoogte blijven van de nieuwbouwplannen? Volg Daltonschool Confetti dan op Facebook, kijk op hun site onder het kopje “Nieuwbouw” of houd ons in de gaten.

Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen