Hoogstambrigade Schuytgraaf mag kapschuur bouwen in de wijk

21 november 2020In Schuytgraaf, vlak naast park Lingezegen, wordt een kapschuur gebouwd voor De Hoogstambrigade Schuytgraaf. Dit is een groep vrijwilligers die zich al 14 jaar bezighoudt met het onderhoud van 385 hoogstam fruitbomen in de wijk. De Hoogstambrigade heeft behoefte aan ruimte voor opslag van materiaal. Daarnaast heeft ze een plek nodig om kleinschalige activiteiten te kunnen organiseren en zodat de leden elkaar kunnen ontmoeten.

Steun vanuit de gemeente

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de bouw van de schuur te financieren. De Hoogstambrigade huurt de schuur vervolgens met geld uit het wijkbudget. In april 2021 is de schuur naar verwachting klaar.¬†Wethouder wijken, Martien Louwers, is enthousiast: “Het is mooi dat vrijwilligers van de Hoogstambrigade zich inzetten voor het onderhoud van groen en bomen. We komen dan ook graag tegemoet aan de wens vanuit de wijk voor de bouw van een kapschuur. Ik ben blij dat er door die kapschuur ook een vaste locatie is waar de vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten. En van waaruit zij samen kunnen werken aan een nog mooiere wijk.”

Opslag en ontmoetingsplek

“Het materiaal van de Hoogstambrigade stond verspreid over de wijk opgeslagen, in verschillende particuliere schuurtjes of gewoon buiten. “We waren echt toe aan deze oplossing, we zijn er erg blij mee”, aldus Koen van De Griendt, secretaris van de Stichting Hoogstambrigade Schuytgraaf. De kapschuur biedt naast een opslagruimte ook ruimte voor verschillende activiteiten. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en een gezellig praatje maken. Aan dat soort plekken is behoefte in Schuytgraaf.

Nog andere doeleinden

Daarnaast is de schuur ook geschikt voor educatieve doeleinden. Bijvoorbeeld in samenwerking met Stichting Natuurcentrum Arnhem kunnen voorlichtingen worden gegeven op het gebied van natuur en milieu. Daarnaast organiseert de Hoogstambrigade ook diverse activiteiten, zoals snoeidagen, cursusdagen, vrijwilligersdagen en een jaarlijks oogstfeest. De reacties hierop zijn altijd positief.

Intensief onderhoud

In 2006 zijn de fruitbomen geplant om de oorspronkelijke link met de Betuwe te symboliseren. Het onderhoud van fruitbomen is erg intensief. Via Landschapbeheer Schuytgraaf zijn bewoners benaderd om een cursus te volgen over het onderhoud van de fruitbomen. Zo ontstond de Hoogstambrigade, die nu uit ongeveer uit 20 vrijwilligers bestaat. Er zijn verschillende bongerds of boomgaarden te vinden in de wijk, onder andere bij zorgboerderij De Buitenplaats, De Speelgaard, De Smidsveste en het Fruitbos. Hier staan verschillende soorten fruitbomen, van appel- tot pruimenbomen. Bewoners die graag willen helpen bij het onderhoud van de fruitbomen kunnen zich via de website van de Hoogstambrigade Schuytgraaf melden.


Locatie

De Buitenplaats, De Speelgaard, De Smidsveste en het Fruitbos.

https://www.inschuytgraaf.nl/werkgroepen/hoogstambrigade/

hoogstambrigade@inSchuytgraaf.nl


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen