Geen standplaats voor visboer

11 december 2020Visboer André de Visscher krijgt voorlopig geen standplaats in Schuytgraaf. Al een tijdje circuleren er meerdere petities rond op sociale media om de lokale visboer terug te krijgen. De gemeente Arnhem laat ons weten waarom  de visboer geen vergunning krijgt.

Petitie

De sociale media stromen er bijna vol van, petities om de visboer terug te krijgen in Schuytgraaf. Vele bewoners uit Schuytgraaf willen dat de visboer weer terug komt. De visboer stond lange tijd in Schuytgraaf bij de tijdelijke supermarkt aan de Marasingel. Toen de eerste fase van het winkelcentrum werd geopend, moest de visboer weg en werd zijn vergunning ingetrokken.

Visboer in het winkelcentrum

Bij het plaatsen van winkels in het winkelcentrum, is er geprobeerd om een viswinkel in het centrum te krijgen. Hiervoor is de toenmalige standplaatshouder van de viskraam ook benaderd, Hij had geen interesse. Ook andere viswinkels durfden het niet aan om op dat moment een winkel in het winkelcentrum Schuytgraaf te openen, laat de gemeente weten. Andere winkels durfden het wel aan en hebben zich wel in het winkelcentrum gevestigd. gehuisvest.

Bouw winkelcentrum

Winkelcentrum Schuytgraaf werd op 10 mei 2017 geopend. Voor de opening van het winkelcentrum waren er een aantal tijdelijke winkels gebouwd waar de visboer elke week op de parkeerplaats zijn vis verkocht. De bouw van het winkelcentrum wordt in twee fases gebouwd. Het winkelcentrum dat wij nu kennen is fase één. Er moet dus nog een deel van het winkelcentrum gebouwd worden. Het winkelcentrum wordt in twee fases gebouwd, omdat de gemeente de bewoners van Schuytgraaf snel een winkelcentrum wilde geven. De winkeliers die er nu al zijn gevestigd, hebben het financiële risico genomen dat er nog te weinig bewoners in de wijk woonden om genoeg inkomsten te krijgen. De tweede fase van de bouw van het winkelcentrum wordt verwacht in 2021.

Concurrentie

De gemeente Arnhem heeft met de ontwikkelaar van het winkelcentrum een afspraak gemaakt dat er geen standplaatsen mogen worden vergeven zolang de wijk niet volledig is bebouwd. De winkeliers die er nu zijn gevestigd hebben het risico genomen dat er te weinig bewoners zouden wonen om genoeg inkomsten te krijgen. Concurrentie is dan niet geliefd onder de winkeliers. Om de winkels de kans te geven te blijven bestaan, is er dus door de gemeente in samenspraak met de ontwikkelaar afgesproken dat er geen concurrentie van buitenaf mag komen, zolang het winkelcentrum niet volledig is gebouwd. Ook al is er geen visboer in Schuytgraaf, verwacht de gemeente dat mensen die een vis hebben gekocht bij de visboer geen eten meer halen bij de winkels en horeca in het winkelcentrum.

Als de wijk volledig is afgebouwd, worden er pas vergunningen verleend. De gemeente verwacht dat vergunningen in 2027/2028 verleend kunnen gaan worden.


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen