Een extra kerstcolumn uit het sprookjesachtige leven van een doodgewone Schuytgraafmoeder

19 december 2014Er was eens…
…een kerstboom in Schuytgraaf. Normaal gesproken kijk ik er altijd erg naar uit om de kerstboom te versieren. Ik vind het altijd zo’n momentje. Kerstliedjes aan en dennengeur opsnuiven maar. Er gaat altijd iets mis bij het versieren van de decemberboom. Altijd. Zo ook dit jaar.
Er werd bij de kerstbomenfokker in Driel een grote boom uitgezocht door de oudste telg en papa. Ik had vorig jaar een veel te kleine versie uitgezocht en dat kon echt niet nogmaals gebeuren. Er werd beloofd dat de kerstboom de volgende ochtend afgeleverd zou worden, maar helaas. Een van de nazaten vroeg om het kwartier waar ‘hij’ nou bleef en ook ik werd wel ongeduldig. Rond 16.00 uur bleek na een telefoontje dat de boom een straat verder op hetzelfde huisnummer was bezorgd. Die mensen zullen wel gedacht hebben…
De kerstboomman haalde de boom weer op en dropte deze voor ons huis. Het versierfeest kon beginnen. Muziek aan, kaarsjes aan en het mandarijnennetje om de boom werd doorgeknipt. Ondanks het oponthoud vond ik toch nog steeds dat alles voorspoedig verliep. De nieuwe lichtjes zaten niet in de knoop en ze gingen er zelfs ontzettend makkelijk in. Eng! Verdacht!
De dreumes van 1 jaar kneep een bal kapot, maar voor de rest stonden er binnen een half uur een stralende boom, twee dolblije kinderen en een gelukkige moeder. Het was gelukt.
Toen de boom de volgende dag weer aan ging, gebeurde het. Of eigenlijk gebeurde het niet; de lampjes deden het niet meer. Het was toch ook te mooi om waar te zijn? Het zou ook allemaal eens vlekkeloos verlopen.
De heer des huizes opperde dat hij alle lampjes wel zou checken. Yeah, right! ‘Zet je dan op ieder lampje dat je gecheckt hebt een stipje?’ grapte ik, want 250 lampjes controleren op ondeskundig decembergedrag, dat zag ik niet zo zitten. Na vijf lampjes stopte hij er al mee. Maar wat dan? We wilden toch geen kerstboom zonder verlichting? Alles eruit halen, nieuwe lampjes erin doen en alle versiering er weer opnieuw in doen? Dat zouden de naalden nooit overleven. Dan hadden we wel verlichting, maar geen groene boom.
Drie drukke dagen later besloot ik de boom maar zo te laten en er nog een extra snoer met verlichting in te werpen. Vroeger leerde ik van mijn moeder: eerst de lampjes erin, het snoer wegwerken en dan pas, als je zeker weet dat de verlichting perfect is, de ballen, engeltjes en andere glittertoestanden erin. Dit ging wel erg tegen mijn moeders beleid in. De ballen werkten niet mee en het was ook erg lastig om de lampjes goed te verdelen. Naast het feit dat we nu aan één kant geen verlichting hebben – aan de achterkant wonen toch geen mensen –, de lichtjes niet goed verdeeld zijn en er tijdens het ophangen van de tweede lichtlijn er minstens acht ballen uit de boom stuiterden, waarvan er (maar) één kapot viel, kunnen we wel zeggen dat we een kerstboom hebben mét verlichting. En daar gaat het toch eigenlijk allemaal om. Een beetje verlichting in deze zware decembermaand.

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen