Dertienjarige jongen met nepwapens staande gehouden

5 februari 2020Een dertienjarige jongen is vanmiddag staande gehouden in de buurt Leihagen door de politie. Hij was in het bezit van speelgoedwapens die bijna niet van echt te onderscheiden waren.

Bewapend

De dertienjarige jongen speelde met vriendjes oorlogje in de wijk. Buurtbewoners zagen de jongen ‘ bewapend’  met gezichtsbedekking, een koptelefoon, camouflagekleding en meerdere wapens in een rugzak op lopen door de wijk. Daarop hebben zij de politie gebeld. De politie is met meerdere eenheden op zoek gegaan en troffen de jongen aan in Leihagen waar hij staande is gehouden.

Meerdere eenheden

‘Met meldingen als Alphen a/d Rijn en diverse extreem-geweld-trainingen in het achterhoofd, waarbij we veel beelden hebben gezien van bv school-shootings, zijn we met meerdere eenheden gaan zoeken naar deze zwaargewapende man’ laten de wijkagenten weten via hun Facebook pagina. Na de aanhouding bleek het te gaan om een 13 jarige jongen. ‘ Een kind van 13 die in de wijk aan het spelen was met diverse wapens die (op afstand) voor echt door kunnen gaan! Als politie konden we nu gelukkig op tijd de inschatting maken dat het om een kind ging, met nepwapens.  We brengen nogmaals met klem onder de aandacht dat het risico bestaat dat we onze wapens richten op dergelijke dreigende situaties!!’

De wijkagenten hebben een gesprek met de jongen en zijn ouders gehad. ‘Hij was flink geschrokken, wat we ons goed voor kunnen stellen!’ schrijft de wijkagent.

Waarom is dit eigenlijk levensgevaarlijk?

Als de politie een dergelijke melding krijgt gaan alle alarmbellen af en worden er meerdere eenheden aangestuurd. Zo’n melding moet de politie serieus nemen, zeker als je kijkt naar de gebeurtenissen in de afgelopen jaren,  in het buitenland maar ook in ons eigen land.

Eenmaal ter plaatse moeten de politiemensen ter plaatse in een split-second beoordelen wat er gaande is.

De melder

Zij hebben informatie gekregen van een melder welke misschien niet compleet is. De melder ziet niet het complete plaatje, maar een klein deel. Die ziet iemand lopen met een wapen, legerkleding en een bedekt gezicht. Maar ziet misschien niet dat het een plastic speelgoed wapen is of dat er andere kinderen zijn die meespelen en dat het om een spel gaat.

Waarnemen

Ter plaatse krijgen ze aanvullende informatie doordat de politiemensen ter plaatse zijn en op dat moment van alles waarnemen. En hier zit het gevaar, waarnemen is afhankelijk van vele factoren.

Is het donker of licht? Hoe is het zicht? Zijn de wapens zwart of donker gekleurd?

Hoe gedraagt degene zich die aan het buitenspelen is? Luistert diegene naar wat de politiemensen zeggen? Zo zijn er nog vele factoren die invloed hebben op een beslissing van de politiemensen.

Bij elke verdachte beweging kan worden geschoten door de politie.

Nepwapen of echt wapen?

In sommige omstandigheden is het voor de politie niet te beoordelen of het gaat om speelgoed of dat iemand met een echt wapen loopt. Gelukkig kon de politie in dit geval wel snel beoordelen dat het om een kind ging met nepwapens.

De politie moet kiezen voor iedereen zijn veiligheid en neemt altijd het zekere voor het onzekere en zal het dienstwapen op de persoon richten als de situatie daar om vraagt en dat is al snel, als er “vuurwapens” in het spel zijn.  Zeker in het donker en als een wapen helemaal zwart gekleurd is, is het van een afstand en in een split-second niet te beoordelen of een wapen nep of echt is.

Dus laat  kinderen niet buitenspelen met dergelijk “speelgoed” omdat het levensgevaarlijk kan zijn, zeker als de omstandigheden zo zijn dat de politie niet direct kan beoordelen dat het gaat om kinderen met speelgoed.

Foto’s: Facebookpagina Wijkagenten Schuytgraaf


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen