De Zelfoogsttuin

14 oktober 2014



Heb je altijd gedroomd van een moestuin, maar heb je geen groene vingers of te weinig tijd? En wil je wel genieten van zelf oogsten en plukken? Wil je graag gezonde, lokaal geproduceerde voeding voor een betaalbare prijs? Dan is De Zelfoogsttuin misschien ook iets voor jou!

 

Wat is een zelfoogsttuin?

In 2015 wordt op een veld vlakbij Arnhem-Schuytgraaf, gelegen tussen ‘t Vlot en de Grote Molenstraat, een fijne plek gerealiseerd waar iedereen, van jong tot oud, zelf verse biologische groenten, kruiden en kleinfruit kan komen oogsten. Als deelnemer aan De Zelfoogsttuin betaal je jaarlijks een lidmaatschap in ruil voor een deel van de oogst. Op een moment dat het je zelf uit komt kun je komen oogsten. De tuinder laat via infoborden, vlaggen en social media weten wat er die week geoogst mag worden. Door het jaar heen worden er educatieve (oogst)workshops, meewerkdagen en seizoensfeesten georganiseerd en ook wordt er plaats geboden aan mensen met een zorgvraag.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Je eet heel vers, gezond en lekker;
  • je leert (of je kinderen leren) hoe ons eten groeit;
  • je draagt bij aan een betere aarde: je vermindert het aantal voedselkilometers tot nul, er wordt biologisch geteeld en je oogst wat je nodig hebt (dus minder voedselverspilling);
  • je ervaart hoe leuk het is om zelf te oogsten;
  • De Zelfoogsttuin is een fijne plek om even te ontspannen in de buitenlucht;
  • je hebt direct contact met de boer(in), vrijwilligers en zelfoogsters;
  • meewerken in De Zelfoogsttuin mag, maar is niet verplicht.

 

Hoe doe ik mee?

Je kunt lid worden van De Zelfoogsttuin door het kopen van een of meerdere oogstaandelen. Een oogstaandeel kost €225,- per jaar en geeft recht op 3 à 4 volwassen porties groenten per week. Je kunt zelf kiezen hoeveel oogstaandelen per huishouden je afneemt. Wil je graag zo veel mogelijk uit de tuin eten dan neem je voor ieder lid van het huishouden een oogstaandeel af. Eet je alleen in het weekend uit de tuin, dan zijn 1 à 2 oogstaandelen voldoende. Een half oogstaandeel geeft recht op 3 à 4 halve porties groenten per week en is bedoeld voor kleine eters, senioren of ter aanvulling op hele aandelen. Er is een beperkt aantal aandelen beschikbaar. Zijn de aandelen op, dan kan je op een wachtlijst worden geplaatst. Meld je dus snel aan via www.dezelfoogsttuin.nl of stuur een mailtje naar dezelfoogsttuin@gmail.com

 

Kan ik ook meehelpen?

Jazeker! Deelnemers en vrijwilligers uit de omgeving zijn van harte welkom om mee te komen werken. Er zijn veel handen nodig om al het werk gedaan te krijgen. De taken zijn onder andere: zaaiklaar maken, zaaien, poten, uitplanten en wieden. Maar daar krijg je ook wat voor terug! Het werk zorgt voor ontspanning door inspanning in de buitenlucht. Het is heerlijk om je hoofd leeg te maken en weer even tot rust te komen, zonder de druk die normaal gesproken achter het bijhouden van een moestuin zit. Vaste vrijwilligers krijgen tevens korting op hun oogstaandeel.

 

Meer weten?

De Zelfoogsttuin wordt opgezet als CSA (Community Supported Agriculture). Dit houdt in dat er een band is tussen voedselproducent en consument; het is landbouw gedragen door de gemeenschap. De consument weet wie zijn eten produceert, heeft inspraak in de teeltplanning en bedrijfsvoering en de producent is verzekerd van afzet en inkomen. De tuinder en de deelnemers delen samen in de opbrengst en risico’s verbonden aan de landbouw. Het kan voorkomen dat door weersomstandigheden de opbrengst van de ene groente wat tegenvalt, terwijl er van andere groenten op dat moment een overvloed is. Participatie en openheid zijn kenmerkend voor een CSA, consumenten en producent werken samen aan een manier van landbouw die gezond is voor de mens en de omgeving en die smakelijke en gezonde producten oplevert op een plek waar je je thuis voelt.

 

Meer informatie vind je op: www.dezelfoogsttuin.nl

Voor vragen of aanmelden kun je contact opnemen met dezelfoogsttuin@gmail.com


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen