De tuin winterklaar maken: zin of onzin?

25 oktober 2013Het kan heerlijk zijn om in de herfstzon met dwarrelende bladeren om je heen en een zingende roodborst in de boom eens lekker aan de slag te gaan in je tuin. Je snoeit, harkt en veegt er lustig op los tot het een ware kaalslag wordt… Stop! Niet doen. Zonde van je tijd en energie. Ga lekker een boek lezen in het zonnetje en geniet van de vogels in je tuin.

 

Insecten

Laat uitgebloeide planten gewoon staan in plaats van ze af te knippen. Dat is niet alleen beter voor de planten zelf, om het ondergrondse deel te beschermen tegen vorst, maar ook veel dieren profiteren ervan. Spinnetjes, kevertjes en andere insecten vinden overwinteringsplekjes in de holle stengels van afgestorven planten.

 

Amfibieën

Ook kikkers, padden en salamanders maken dankbaar gebruik van rommelige hoekjes in de tuin. Ze overwinteren onder een stapeltje dakpannen, een oude plank of in een hoopje bladeren. Je kunt zelfs speciale rommelhoekjes aanleggen in je tuin. Met wat stukken hout, bladeren en een takkenbos van snoeihout. Verder hoef je niks te doen en je hebt een ideale overwinteringsplaats voor amfibieën en een heleboel ander klein gespuis.

 

Vogels

Op al dat kleine gespuis komen vogels af. Merels, heggenmussen en winterkoninkjes bijvoorbeeld scharrelen graag op de grond tussen afgevallen bladeren, op zoek naar lekkere hapjes. Iedere vogelsoort heeft zijn eigen voedselvoorkeur, dat kan zijn kleine insecten, zaden, bessen of bijvoorbeeld rottend fruit. Zorg daarom voor een gevarieerd aanbod, als je ze naar je tuin wilt lokken. Leg op de voederplank bijvoorbeeld zonnebloempitten, gebroken vetbollen en rotte appels neer. Tegenwoordig heb je ook houders voor pindakaaspotten, die hang je aan de muur. Je zult verrast zijn hoeveel vogels daarop af komen! Spreeuwen, koolmezen, pimpelmezen, mussen, allemaal zijn ze er dol op.

 

Vijver

Een vijver vraagt speciale aandacht. Als je een vijver hebt, span je er het beste in het najaar een net overheen. Dat scheelt jezelf werk en het is beter voor het water. Zo hoef je later niet al het blad eruit te vissen. Rottend blad verzuurt het water en zorgt voor zuurstofgebrek voor de dieren die in het water leven of overwinteren in de modderlaag op de bodem. Groene kikkers bijvoorbeeld. Omdat kikkers zich ingraven op de vijverbodem, kun je het beste de modderlaag nu met rust laten. Water- en oeverplanten kun je nu wel deels verwijderen, mocht dat nodig zijn. Dat doe je in gedeeltes, nooit alles in een keer, want dan heb je kans dat je veel kleine dieren weghaalt. Haal bijvoorbeeld aan een kant of over 1/3 van de oeverlengte wat weg. De rest van de planten schoon je de volgende winter op. Zo doe je om en om.

 

Even alles op een rij. Winterklaar maken betekent:

-hark het blad van het gazon

-hark afgevallen blad tússen de planten in plaats van ze eruit te halen, dat zorgt voor een natuurlijke voeding van de bodem. Uitzondering is eikenblad, dat bevat looizuur en verzuurt de grond.

-laat afgestorven, uitgebloeide planten staan tot in het voorjaar

-zorg voor een rommelhoekje waar insecten, amfibieën en ook egels kunnen overwinteren

-span een net over je vijver

-verwijder slechts een klein gedeelte van je water- en oeverplanten bij de vijver, nooit alles in een keer

-vergeet niet een gevulde voederplank neer te zetten voor de vogels

-hang een pot met zoutarme pindakaas op, veel vogels zijn er dol op

-en verder gewoon niks doen, behalve lekker achterover leunen en genieten van je tuin.

 

Handige websites:

https://webshop.vogelbescherming.nl/

http://vivara.nl/

http://www5.knnv.nl/

http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/webwinkel/natuurtuin


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen