De ondergrondse afvalcontainers in Arnhem gaan vanaf 1 juni weer open

6 mei 2021Vanaf 1 juni gaan in Arnhem de ondergronds afvalcontainers weer open. Dit betekent dat ze weer zonder pas geopend kunnen worden. De gemeente Arnhem volgt hiermee de uitslag van het referendum dat op 17 maart 2021 over diftar is gehouden. Toen stemde een kleine meerderheid van 53 % voor het afschaffen van diftar.

Afschaffen van diftar

De inwoners van Arnhem gaan vanaf 1 juni 2021 een vast bedrag per huishouden betalen. Hierbij wordt alleen onderscheid gemaakt tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Gemiddeld genomen is een huishouden in Arnhem dan €259 per jaar kwijt aan afvalstoffenontheffing. Niet alleen kunnen de containers weer zonder pas geopend worden, de openingen worden groter zodat er ‘een normale afvalzak in past’. Vanaf 1 juni worden de openingen aangepast. De bedoeling is dat binnen twee maanden alle afvalcontainers in Arnhem zijn aangepast.

Wat is diftar eigenlijk

Voor degenen die het niet (meer) weten. Diftar is de in Arnhem sinds 1 juli 2020 ingevoerde manier om de afvalstoffenheffing in rekening te brengen. De afvalstoffenheffing werd vanaf dat moment in twee delen gesplitst: een basistarief en een naheffing. Deze laatste kan worden beïnvloed door minder vaak restaanval aan te bieden.

Het scheiden van afval

Het scheiden van afval is goed voor het milieu. Het kan ook nog eens kosten besparen. Het college van burgermeester en wethouders wil Arnhemmers blijven stimuleren om hun afval te scheiden. Daarom rijdt vanaf 1 juli in Arnhem een milieukar. Hier kunnen inwoners hun klein grofvuil inleveren. Bijvoorbeeld kapotte huisraad of kleine apparaten.

Verrekening

In het najaar rondt de gemeente diftar financieel af. Dan ontvangen inwoners de rekening voor het aantal weggegooide afvalzakken over de periode januari tot en met mei 2021. Het vaste tarief is dan al voor het gehele jaar betaald. Hetgeen dat teveel is betaald aan vast tarief, krijgen zij terug. Vervolgens wordt het nieuwe tarief voor de periode juni tot en met december 2021 verrekend.

 


Locatie

Gemeente Arnhem
Koningstraat 38
Arnhem

https://www.arnhem.nl/Inwoners/wonen_en_milieu/afval


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen