Buurtconciërge waarschuwt voor gevaar grasaren voor honden

11 juni 2021Het gras is flink gegroeid door de combinatie van zon en regen. Het is zomer en in het verdroogde hoge gras bevinden zich veel grasaren. De buurtconciërge van Arnhem-Zuid, Henry Oost, van Dolmans Landscaping waarschuwt diereneigenaren.

Wat zijn grasaren?

Grasaren komen voort uit wild gras dat de kans heeft gekregen door te groeien. Ze bestaan uit zaden en een klein soort weerhaakjes. Ze zien eruit als harde pluimen met stekels aan een lange grasspriet. En als ze droog zijn breken ze gemakkelijk af.

Wat is het gevaar?

Er komen veel meldingen bij Dolmans Landscaping en de Gemeente binnen over dieren die met grasaren in aanraking zijn gekomen. Voor een hond of kat is een grasaar gevaarlijk. In het beste geval blijft de aar gewoon op de vacht hangen, maar hij kan ook diep in de huid doordringen. Meestal komt een aar terecht in een pootje, oog of neus van een dier. Bij een pootje kan men de grasaar soms zelf met een pincet verwijderen. Maar als je niet dicht genoeg op de huid zit, blijven er vaak weerhaakjes zitten die gaan ontsteken. Het beste is naar een dierenarts te gaan. Het overkomt meer honden dan katten. Heeft je hond een ontsteking aan zijn poot dan kan zo’n grasaar goed de oorzaak zijn. In geval van een oog of oor is het verstandig gelijk naar de dierenarts te gaan, omdat hier snel grote schade kan optreden. Al met al reden genoeg om goed op te letten dat je huisdier niet in de buurt van dit wilde gras komt.

Waar komen grasaren voor?

Grasaren zijn te vinden tussen niet of weinig gemaaid hoog gras. Is er wel gemaaid, dan zijn er vaak plekken waar gras met de aren overblijft. Zo wordt kort rondom bomen niet gemaaid om de bomen te beschermen. Dit is juist een plek waar honden graag snuffelen en zelf plassen. Is men aan het maaien en staan er auto’s geparkeerd, dan worden die plekken overgeslagen. De eerste voeg langs woningen wordt ook niet gemaaid. Natuurlijk worden er plekjes vergeten bij het verwijderen. Bovendien laat men tegenwoordig gras met bloemen ertussen langer staan in verband met de insectenpopulatie.

Huidige situatie Schuytgraaf

In Schuytgraaf zijn er momenteel bewust en door tijdgebrek plekken waar slechts een klein gedeelte van een veld is gemaaid. Heel veel hoog gras en bloemen staan er nog, evenals op sommige plaatsen het gemaaide groene afval. Ideaal om door te rollen denken Fikkie, Fien, Merel, Banjer, Nero en Rex. Gelukkig letten hun baasjes goed op! Mede dankzij onze buurtconciërge, Henry Oost.


Locatie

Schuytgraaf, Arnhem
bijvoorbeeld park aan Silo, Lemoen, Dissel

www.inschuytgraaf.nl


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen