Burgemeester neemt vierde AED van Stichting AEDinSchuytgraaf in gebruik

23 oktober 2021De eerste zonnige herfstdag is voor een aantal leerlingen van groep 8 van Daltonschool Confetti een bijzondere. De kinderen mogen bij de ingebruikname zijn van een nieuwe AED op hun school. Speciale aanwezige daarbij is de burgemeester, Ahmed Marcouch. Een mooie kans om hem te vragen naar zijn ervaringen en ideeën voor een hartveiliger Arnhem.

Daltonschool Confetti

Daltonschool Confetti is de vierde locatie met een 24/7 bereikbare AED van Stichting AEDinSchuytgraaf in onze wijk. De burgemeester van Arnhem nam deze officieel in gebruik. In Schuytgraaf is dit de zevende AED die dag en nacht bereikbaar is. Deze locatie is door de Stichting gekozen vanwege de centrale ligging, langs de grote doorgaande weg door Schuytgraaf. Er worden veel nieuwe huizen gebouwd en het is een druk bezochte plek.

Geschikt voor gebruik door kinderen

Omdat de AED op een schoolgebouw hangt en er dus ook veel kinderen aanwezig zijn, heeft de school ervoor gekozen om ook een kindersleutel aan te schaffen. Hierdoor kunnen kinderen ook gebruik maken van de AED.

Vragen van kinderen

De aanwezige kinderen stelden diverse vragen aan de burgemeester. Ahmed Marcouch gaf aan dat een netwerk van AED’s heel belangrijk is. Preventie van hart- en vaatziekten en de bewustwording hiervan zijn minstens zo belangrijk. Hij drukt de kinderen op het hart hierover ook thuis het gesprek te voeren. Kinderen kunnen ook in een noodsituatie helpen door enige kennis. Christel Hensema, directeur van Daltonschool Confetti wil hier ook graag aandacht voor hebben tijdens het onderwijs. Confetti zal hierin samenwerken met Stichting AEDinSchuytgraaf. Daarnaast wil zij ook dienen als trainingslocatie voor de stichting om het netwerk met burgerhulpverleners uit te breiden.

Burgemeester Marcouch

De burgemeester vertelde over zijn ervaringen vanuit zijn werk als politieman. Bijvoorbeeld de training van agenten in reanimatie, zijn ervaring ermee en het zien van de onmacht. Gelukkig zijn alle hulpverleningsvoertuigen uitgerust met een AED. Daarnaast is het nodig dat er in de omgeving AED’s beschikbaar zijn om ermee kostbare tijd te winnen. Als er een 112 melding binnenkomt voor een reanimatie, worden er via Hartslag.nu burgerhulpverleners naar het slachtoffer gestuurd met een AED. Hoe sneller ze er zijn, hoe hoger de overlevingskans.

Actie BuurtAED van de Hartstichting

Voor een optimaal netwerk van 24/7 AED’s is er nog één extra AED nodig aan de noordzijde van de wijk. Deze AED wordt hopelijk ook mogelijk gemaakt voor en door buurtbewoners via de actie BuurtAED van de Hartstichting. Inmiddels is hiervoor een inzameling gestart, waarvoor hier gedoneerd kan worden.


Locatie

Daltonschool Confetti
Vederwolk 17
Arnhem


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen