Bureau Arnhem, misschien heb je er al van gehoord. Dit is een programma van Ewout Genemans die met de Arnhemse agenten acht weken mee loopt om het politiewerk van dichtbij mee te maken. Bureau Arnhem is niet zijn eerste programma, eerder zijn er al opnames geweest in Den Haag, Amsterdam en Eindhoven. Deze keer waren de opnames dus in Arnhem en ook Schuytgraaf komt erin voor.
Dinsdagavond om 20.30 uur was aflevering 5 van Bureau Arnhem op rtl4 te zien. In deze aflevering komt er een melding binnen over een mogelijk vuurwapen dat is gezien bij een groepje jongeren die zich onder het afdakje van de Omnibus bevinden. De melder kon niet vertellen of het om een echt of net wapen ging en daarom gaan de agenten ervan uit dat het om een echt wapen gaat om verassingen te voorkomen. De agenten troffen de jongeren inderdaad onder de overkapping van de Omnibus.
De jongeren kregen de schrik van hun leven toen ze zagen dat de agenten kogelwerende vesten droegen, met getrokken wapen aan kwamen lopen en deze ook gericht hielden op hen. Hierbij werden de jongeren één voor één gefouilleerd en gecontroleerd. Uiteindelijk bleek er geen sprake te zijn van een dergelijk wapen, mogelijk waren de personen die hiervan in bezit waren al weg voordat de politie aanwezig kon zijn. Na de actie is de procedure zorgvuldig getoetst.
De politie is al sinds een aantal jaar bezig met meerdere campagnes om het gebruik van nepwapens tegen te gaan. Tegenwoordig worden de nepwapens, balletjespistolen of wapens zo gemaakt dat ze niet meer van echt te onderscheiden zijn. Hierdoor zullen agenten bij een melding van een mogelijk (vuur)wapen altijd van het ergste uitgaan. Het bezit van een nepwapen kan een gevangenisstraf van negen maanden opleveren of een boete van €20.500,-.
“Als je ouder of verzorger het wapen komt inleveren met de mededeling dat het nepwapen zonder toestemming gekocht is, dan kan het Openbaar Ministerie van vervolging af zien. Dat wordt per situatie bekeken. Een andere mogelijkheid is natuurlijk om het wapen zelf te vernietigen. Deze nepwapens zijn vaak van plastic en zijn dus gemakkelijk te vernietigen. Gooi het niet in zijn geheel bij het afval, want anders kan het alsnog op straat komen te liggen.” Aldus de politie.
Heb je na aanleiding van dit artikel vragen of het bezit of gebruik van wapens? Kijk dan op Vraaghetdepolitie.nl.
Afbeelding: Politie
20 maartZondag 26 maart houdt Modelspoorvereniging NSN uit Elst van 11.00 tot 15.00 uur een Open Dag. Een mooie kans om…
20 maartOp 21 maart begint het NK Tegelwippen 2023. In deze ludieke wedstrijd gaan Nederlandse gemeentes met elkaar de strijd aan…
15 maartStemmen bij de halte: oldtimer trolleybus brengt de verkiezingen dichtbij! Op woensdag 15 maart 2023 stemt heel Arnhem voor de…