Bouw nieuwe buurt De Kiem gestart

30 oktober 2018Wethouder Ronald Paping en DNA in de bouw-voorzitter Carl-peter Goossen luidden afgelopen zaterdag 27 oktober feestelijk de start in van de bouw van De Kiem. Dit deden zij door de van het winkelcentrum verplaatste ‘even helemaal sociaal’-boom naar De Kiem te onthullen.

De Kiem

Ecowijk de Kiem is geen wijk, maar maakt onderdeel uit van de nieuwe buurt Locatie 3.0 in de wijk Schuytgraaf. In het project De Kiem worden 61 energieneutrale woningen gebouwd. Alle woningen voldoen aan de nieuwe bouweisen die pas na volgend jaar van kracht worden. Optimale collegialiteit van de bouwteams was de grondslag voor de ontwikkeling van de buurt. Teams van regionale mkb-bedrijven laten er zien dat een nieuwe manier van samenwerking in de bouwsector inclusief een hoog ambitieniveau zeer succesvol kan zijn.

Wethouder Paping

De gemeente Arnhem gaf DNA de mogelijkheid om de haalbaarheid van ecowoningen in Schuytgraaf te onderzoeken en kopers te interesseren. Bijna 3 jaar geleden zijn 10 bouwteams in co-creatie gestart met de vormgeving van deze duurzame buurt. Vijf teams hebben hun ontwerp financieel levensvatbaar kunnen maken. De bewoner wordt betrokken bij ontwerp en inrichting van zijn energieneutrale woning én de inrichting van de wijk.
Wethouder Paping en DNA-voorzitter Goossen spraken over en weer hun waardering uit voor elkaars betrokkenheid, vasthoudendheid en ambities een stukje Arnhem meer dan duurzaam te maken, voorbereid op de toekomst én een uitstekend voorbeeld dat hopelijk navolging krijgt.

Energieneutraal, autoluw en gemeenschappelijk groen

In totaal worden 61 woningen gebouwd: De Ideale Woning, Flexus, E+ Wonen, BoGro en het Rode Trap Huis. De Kiem betekent een flinke impuls voor energieneutraal wonen in Arnhem. Voor alle typen woningen was vanaf het prille begin veel interesse voor een huis dat zijn eigen energie opwekt, in een autoluwe wijk met veel groen en met gemeenschappelijke tuinen.
De woningen lopen vooruit op de toekomstige bouwregelgeving en hebben minimale energielasten. Alle woningen voldoen nu al aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw) die pas na volgend jaar van kracht worden.


eerder:

 


Locatie

project De Kiem in de buurt Locatie 3.0

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen