Alleen in Schuytgraaf hennepkwekerijen?

25 januari 2019De afgelopen tijd zijn er op meerdere plekken in Schuytgraaf hennepkwekerijen ontmanteld. Hierover wordt via verschillende media bericht. Volgens de wijkagent van Schuytgraaf, Bert Bloemsma, is het op meerdere plekken in de stad raak. Alleen wordt er niet altijd op dezelfde manier over gecommuniceerd.

Schuytgraaf en omstreken

De afgelopen twee weken zijn er twee hennepkwekerijen ontmanteld in Schuytgraaf. Zoals de hennepkwekerij in Campus Veste. Het lijkt wel of er alleen in Schuytgraaf hennepkwekerijen  worden aangetroffen. Maar volgens Bloemsma, is dat niet zo. Overal in Arnhem worden ze ontmanteld. Volgens Bloemsma wordt dit niet altijd op de zelfde manier, via sociale media (Instagram en Facebook) gedeeld met de buitenwereld. Zo lijkt het alsof er alleen maar in Schuytgraaf hennepkwekerijen ontmanteld worden, terwijl dat niet zo is.

Speciaal hennepteam

Voor het opsporen van hennepkwekerijen heeft de politie een speciaal team die een extra opleiding hebben gedaan op het gebied van drugs. Zo’n team bestaat uit agenten en rechercheurs die samenwerken om hennepkwekerijen op te rollen.

Kwekerijen en de gevaren

Hennepkwekerijen worden door het hele land ontdekt en ontmanteld. Mensen die hennep kweken hopen veel geld te verdienen. Het kweken van hennep en het handelen erin is verboden in Nederland. De kwekerijen zijn gevaarlijk en veroorzaken veel schade, overlast door lekkage en stank. Ook het aftappen van stroom is een probleem. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de hennepkwekerij niet door de energieleverancier ontdekt wordt, maar ook om hoge elektriciteitskosten tegen te gaan. Het aftappen van stroom kan gevaarlijk zijn voor zowel de verdachte als voor omwonenden. Bij het aftappen van stroom kan namelijk kortsluiting ontstaan, wat weer kan leiden tot brand.

Het aftappen van stroom is diefstal. In het Wetboek van Strafrecht artikel 310 staat dat diefstal bestraft kan worden met een gevangenisstraf van vier jaar of een geld boete van de vierde categorie. Dit betekent dat de rechter maximaal een boete van € 20.750,=  kan opleggen.

Als er een hennepkwekerij wordt ontmanteld, worden aanwezige personen aangehouden en de kwekerij vernietigd. Het vernietigen wordt door een gespecialiseerd bedrijf gedaan. Wanneer de kwekerij in een huurhuis is aangetroffen, worden de bewoners door de verhuurder uit huis gezet.

Help hennepkwekerijen ontmantelen

Bert Bloemsma heeft een aantal tips om ‘mogelijke’ hennepkwekerijen te ontdekken en zo te helpen deze te ontmantelen:

  • Meld opvallende/verdachte situaties, bijvoorbeeld busjes die ’s nachts langs komen en er niet thuis horen;
  • Woningen waarvan de ramen zijn afgeplakt;
  • Ramen die midden in de winter open staan;
  • Hennepgeur;
  • Zoemend geluid; vaak is het een afzuigsysteem om de hennepgeur weg te werken;
  • Daken die opvallend sneeuw vrij zijn.

Vermoeden van een kwekerij? Neem dan contact op met de politie of wijkagent via of 0900-8844. Je kunt ook anoniem een melding doen via meldlijn ‘Meld Misdaad Anoniem’ op nummer 0800-7000.

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen