Afvalpas blijft, overlast in Schuytgraaf door afsluiting containers

8 september 2019De rechtbank gaf de gemeente Arnhem gelijk in de strijd om de afvalpas. Ze mag haar ondergrondse afvalcontainers gesloten houden voor inwoners die bij het wegbrengen van hun afval geen gebruik maken van een adres gebonden afvalpas.

Rechtzaak verloren van gemeente Arnhem

Privacy-vechter Michiel Jonker vecht sinds twee jaar tegen het gebruik van de afvalpas in Arnhem. Zo heeft hij in september 2017 een rechtzaak gewonnen tegen de gemeente Arnhem. Inwoners van Arnhem en dus ook Schuytgraaf konden daarna zonder pas hun afval in de ondergrondse afvalcontainers kwijt. Enkele maanden geleden mocht de gemeente de pas weer in gebruik stellen en daarna volgde een nieuwe rechtzaak. Afgelopen 5 september verloor Jonker echter van de gemeente Arnhem. De containers die sinds twee maanden weer alleen met pas geopend konden worden, blijven zo werken.

Aanpassing software gemeente

De reden dat de gemeente gewonnen heeft is een aanpassing van de software, die nu fijngevoeliger is. De scanner registreert alleen nog een nummer, waardoor er geen koppeling met adresgegevens is op dat moment. De data worden maar kort opgeslagen. De gemeente werkt met twee gescheiden systemen, op twee verschillende servers. Volgens de rechter voldoen ze hiermee wel aan de eisen om privacy te waarborgen.

Opstapelend vuil in Schuytgraaf

Er is wel een probleem ontstaan sinds het opnieuw in gebruik nemen van afvalpasjes. Bewoners van Schuytgraaf zien hierdoor vuil opstapelen, net als in andere delen van de stad. Naast een ondergrondse container aan de Daphnestraat, liggen vaak zakken huisvuil op de stoep sinds de betreffende container twee maanden geleden op slot is gegaan. Ook bij het winkelcentrum Schuytgraaf stapelt het vuil zich op.

Betaling per zak huisvuil?

Afgesloten containers kunnen alleen worden geopend met een afvalpas op naam. In de nabije toekomst, 2020, zal waarschijnlijk ook nog eens per zak worden betaald. De kans is dan ook zeker aanwezig dat de opstapeling van vuil bij containers toeneemt. Mensen vergeten hun pasje, proberen onder betaling of registratie uit te komen of willen ageren tegen de gemeente. Er zijn redenen te over te bedenken waarom er meer vuil naast de containers terecht komt.

Hoe gaat het verder?

De discussie blijft of de privacy goed afgedekt is bij dit systeem. Jonker vindt in ieder geval duidelijk van niet en gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. De gemeente heeft echter ook veel te verliezen als alle containers weer open zouden moeten. Bovendien kan het hier dan gaan om een precedent qua privacygegevens. Daarnaast kan het een serieus probleem worden met opstapelend vuil. Het wordt vervolgd…


Locatie

Pallas Atheneplein
Arnhem


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen