op zaterdag 2 november 2013 in Fikkersdries

25 oktober 2013op zaterdag 2 november 2013 in Fikkersdries

 

Met de landelijke natuurwerkdag wordt jaarlijks, op de eerste zaterdag in november, het startsein gegeven voor het landschapsbeheer door alle vrijwilligersorganisaties die in het landschap werkzaam zijn. Zo starten wij, als Stichting Overbetuwe Groen Natuurlijk (SOGN), dan vooral met het knot- en snoeiwerk in het landschap in en rond Elst.

Dit jaar zijn we op de landelijke natuurwerkdag niet werkzaam in het Bremertonbos maar op het terrein van het waterwingebied Fikkersdries van Vitens in Driel. Fikkersdries ligt op de hoek van de Langstraat en de Groene Woudsestraat. Fikkersdries ligt op ongeveer 20 minuten fietsen van Schuytgraaf

Fikkersdries is een 60 ha groot terrein dat sinds 2001 vrij toegankelijk is. Hier pompt Vitens water op dat, op zo’n 70 meter diepte, vanaf de Veluwe onder de Rijn door loopt naar de Betuwe. In 2001 is het terrein onttrokken aan de landbouw en omgezet in natuurgebied.

Vitens heeft de SOGN gevraagd dit jaar hen te helpen bij het onderhoud rond de waterpartijen op het terrein. Op de glooiende oevers van deze waterpartijen zijn in de afgelopen jaren o.a. veel wilgen, elzen en eiken gaan groeien. Hierdoor zijn de waterpartijen niet meer zichtbaar en kunnen de waterpartijen niet uitgebaggerd worden omdat de machines er niet bij kunnen komen.

De belangrijkste werkzaamheden voor deze natuurwerkdag zijn:

–  doorgangen maken in de bebossing rond de waterpartijen zodat baggermachines bij de waterpartijen kunnen komen. Dit doen we door het omzagen van de bomen in de doorgangen

–  en het omzagen van de grotere bomen (dunnen) in de bebossing.

*  Kinderen vanaf 8 á 9 jaar kunnen van wilgentakken vlechtschermen maken en een wilgenhut bouwen.

 

Datum:       zaterdag 2 november 2013

Tijd:           9.30u tot 14.00u.

Aanmelden: u meldt zich aan via de website www.natuurwerkdag.nl. Klik op ‘meedoen’, selecteer provincie Gelderland en klik op zoeken. Kies vervolgens locatie ‘Driel, Fikkersdries’ en meld u aan. U hoeft zich dus niet bij SOGN aan te melden!

Belangrijk!  Tip een buur, vriend, kennis, collega, familielid, etc. en laat ze deze dag kennis maken met het landschapsbeheer in deze prachtige omgeving tussen Elst en Driel.

 

Vitens zorgt voor gereedschap, werkhandschoenen en drinken.

Waar dient u zelf voor te zorgen:

–   werkkleding

–  stevige schoenen en/of laarzen. Bij een wat hogere stand van het water heb je zeker laarzen nodig!

–  lunchpakket

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Leo Starink: groennatuurlijk@natuurenkunst.nl


Ander nieuws uit Schuytgraaf

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen