Kunstwerkplaats Schuytgraaf verhuist naar Presikhaaf

14 augustus 2018Op 1 september 2018 moet het terrein van de kunstwerkplaats volledig kaal worden opgeleverd. Onlangs werd bekend dat de kunstenaars tijdelijk verhuizen naar Presikhaaf.

Kunstwerkplaats Schuytgraaf

KW37, het kunstenaarscollectief, kreeg in 2009 toestemming om zich tijdelijk te vestigen op veld 11 in Schuytgraaf. Omdat de bouw van dit veld door de economische crisis langer op zich liet wachten, werd de afspraak verlengd en konden de kunstenaars langer in de wijk blijven. De kunstenaars hebben in de jaren een hechte band opgebouwd met de andere wijkbewoners. Initiatieven als het TaLENTEnfeest, de beeldentuin, paardenschool de Autark en het buitenpodium de Blauwe Kikker hebben gezorgd voor verbinding met de wijk. Maar ook initiatieven als het Sprookjesfestival, Zuid aan Zee, de Man Cave en Toneelgroep Schuytgraaf vonden onderdak op het terrein van de kunstwerkplaats.

Ondanks dat kunnen niet alle wijkbewoners de kunstwerkplaats waarderen. Een deel van de bewoners is dan ook blij dat de kunstwerkplaats verdwijnt. De rommelige uitstraling van het terrein vind niet iedereen passen in een strak geordende wijk.

Presikhaaf

De gemeenteraad heeft in juli dit jaar de wethouder opdracht gegeven een nieuwe plek voor de kunstenaars te vinden. Deze plek is gevonden in de wijk Presikhaaf in Arnhem Noord. Het terrein gelegen aan de Merwedestraat, ookwel Merwedeterrein genoemd, ligt braak en wacht op een definitieve invulling. Het terrein is van de gemeente. De kunstenaars mogen hier de komende twee jaar wonen en werken. In de tussentijd zoekt de gemeente samen met de kunstenaars verder naar een permanente plek voor de kunstwerkplaats. Wat Dijanne van Engelen van KW37 betreft mag het ook korter duren: “Van mij mag het een jaar duren en dan een vaste plek.”

Stadsnomaden

De kunstenaars werden ook stadsnomaden genoemd. Op de vraag of zij stadnomaden willen blijven antwoord Dijanne: “Nee, we willen graag na 26 jaar een vaste plek. Het is te omvangrijk om iedere keer weer af te breken en opnieuw op te bouwen. Niet alleen de gebouwen, maar vooral ook de contacten in de wijk. “Dijanne die zelf woont op het terrein in een drietal met elkaar verbonden woonwagens heeft veel werk aan de verhuizing. Ze is nu al vijf weken druk doende om alles af te breken en in te pakken. “Als je als gemeente de waarde inziet van de kunstwerkplaats, dan besef je dat je daar een vaste plek voor nodig hebt. Dan kan een echte culturele hotspot ontstaan in je stad. Zoiets is uniek dat je moet omarmen en niet weggooien” vervolgd Dijanne.

De kunstenaars zouden graag in Schuytgraaf een permanent thuis vinden. Maar de kunstenaars hebben van de gemeente begrepen dat Schuytgraaf geen optie is.

Kunstig en Zo

Op het terrein hebben zich de afgelopen jaren ook andere functies gevestigd waaronder BSO Kunstig en Zo, jongerenwerk en muziekles. Ook kunstenaars uit de wijk huurden atelierruimte op de werkplaats. Deze andere functies die op het terrein van de kunstwerkplaats gevestigd waren verhuizen niet mee naar Presikhaaf.

BSO Kunstig en Zo heeft inmiddels tijdelijk onderdak gevonden aan de Den Haagweg. Deze ruimte is veel te klein voor de BSO. Als na de zomer de groepen weer op volle sterkte draaien, wordt de BSO gesplitst en gaan twee groepen draaien in Omnibus waar de Gazelle ruimte beschikbaar heeft gesteld. Uiteindelijk krijgt BSO Kunstig en zo een nieuw gebouw in Buurt aan de Weide. “Het is jammer dat nu de samenwerking met de kunstenaars eindigt. Ook het verruilen van de groene ruigte voor een betonnen speelplaats is een teleurstelling voor de kinderen” verteld Stephanie Roeven – Heerze, moeder van kinderen bij BSO Kunstig en Zo.

De drumschool is al in juni verhuisd naar een pand buiten de wijk. “Ik had graag in Schuytgraaf gebleven,” verteld de heer Beeren van de drumschool. “Helaas was er nergens in Schuytgraaf ruimte voor een drumschool. Ik kon wel af en toe een lokaal huren bij een school, maar met mijn drumstellen heb ik een eigen plek nodig. Die kan ik niet telkens verplaatsen.”

Uitnodiging

Dat de kunstenaars een band hebben opgebouwd met de wijk is wel duidelijk. Dijanne van Engelen sluit af met een uitnodiging naar alle wijkbewoners om na de verhuizing eens een kijkje te komen nemen op het terrein aan de Merwedestraat.


eerder:


Locatie

Kunstwerkplaats Schuytgraaf
Minervasingel

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen