Brede politieke steun voor behoud Kunstwerkplaats

13 juli 2018Vorige week dinsdag, 3 juli, heeft de gemeenteraad van Arnhem over de Kunstwerkplaats gesproken. Dit gesprek heeft geleid tot het aannemen van een motie waarin de raad zich uitspreekt om de Kunstwerkplaats te behouden in de stad en bij voorkeur op een nieuwe locatie in Schuytgraaf.

Motie

Tijdens de raadsvergadering werd de motie over de Kunstwerkplaats aangenomen. De motie was ingebracht door GroenLinks, PvdA en Arnhem Centraal. Tijdens de Politieke Avond spraken onder andere Mark Coenders (GroenLinks), Eric Greving (PvdA) en René Kraaijenbrink (Arnhem Centraal) zich uit over de Kunstwerkplaats. Er werd gesproken over een uniek, kunstzinnig en ruig deel van de stad. Over het enthousiasme van de kunstenaars en de verbinding met de wijk door onder andere de Mancave.

Combinatie kunstwerkplaats en BSO

In het publiek waren een aantal kunstenaars, bewoners van de Kunstwerkplaats, en ouders van het actiecomité aanwezig. “De gemeenteraad spreekt met deze motie uit dat het van groot belang is om de Kunstwerkplaats voor Arnhem en bij voorkeur in Schuytgraaf te behouden” vertelt Stephanie Roeven, een van de ouders van het actiecomité. “Hierbij noemen zij dat de Kunstwerkplaats van grote positieve invloed is geweest op Schuytgraaf.” Ouders van kinderen van de BSO Kunstig en Zo willen graag een gecombineerde locatie voor de Kunstwerkplaats en de BSO, zodat beide onderdelen elkaar kunnen versterken. Ook werd er opgemerkt dat er vooral in Arnhem behoefte lijkt te zijn aan dit soort rafelranden in de wijken. Een ander initiatief waar aan gerefereerd werd is Coehoorn.

Belangenafweging

Tijdens de avond was de steun vanuit de gemeenteraad en het college goed merkbaar. De waarde van de Kunstwerkplaats werd zeer erkent. Wethouder Cathelijne Bouwkamp gaf wel aan dat de ruimte in Arnhem schaars is en dat er een belangenafweging moet plaatsvinden.

Het CDA vindt het indienen van de motie overbodig, omdat de steun er al is vanuit de gemeenteraad en het college. Om die reden stemt het CDA tegen. De PvdA en GroenLinks reageerden hierop dat de gemeenteraad het hoogste orgaan is en dat burgers graag willen weten waar de raad voor staat. “Met deze motie geeft de raad haar steun aan de Kunstwerkplaats” aldus PvdA en GroenLinks.

Gerrie Elfrink (SP) diende ter plekke nog een motie in met de titel “Regel het dan maar meteen”. Deze motie noemt een aantal opties die volgens wethouder Bouwkamp niet haalbaar zijn en de motie krijgt daarom ook geen steun in de gemeenteraad.

Meer cultuur

Afgelopen vrijdag hebben de kunstenaars met wethouder Bouwkamp gesproken en is er naar een andere (tijdelijke) oplossing gekeken. Deze oplossing heeft nog niet de gewenste vorm, maar de gesprekken zijn nog gaande.

Daarnaast heeft het actiecomité binnenkort een afspraak met wethouder Hans de Vroome van Cultuur, over meer cultuur in de wijk.


eerder:

Wijkagenda

Bekijk de volledige wijkagenda


Wijkvereniging

Wijkvereniging inSchuytgraaf wil het leefplezier en het onderlinge sociale contact in de wijk bevorderen.

Lid worden

Meer informatie

Wijkbudget

Vraag het bewonersbudget Schuytgraaf aan via het formulier.

Aanvragen